Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vůdce ISIS není mrtvý! Chopte se zbraní a bojujte, vyzýval muslimy v nahrávce

Abú Bakr al-Bagdádí je šílený vůdce ISIS.
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
14. května 2015
23:03

Vůdce radikální organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí o sobě po několikaměsíčním odmlčení dal údajně vědět. Na nové zvukové nahrávce zveřejněné na internetu prý vyzývá muslimy z celého světa, aby se chopili zbraní a bojovali za jeho skupinu. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. Pravost nahrávky zatím nikdo nepotvrdil.

V posledních týdnech se přitom objevily spekulace, že vůdce Bagdádí utrpěl při bojích vážná zranění a že místo něj měl řídit veškeré operace islamistů muž číslo dvě v IS abú Alá Afrí. Irácké ministerstvo obrany ve středu ovšem oznámilo, že při leteckých úderech spojenců pod vedením USA abú Alá Afrí na severu Iráku zahynul. Američané ale zprávu nepotvrdili. 

V údajném novém vyjádření Bagdádí vybízí muslimy, aby buď přímo jeli bojovat za IS do Sýrie nebo Iráku, anebo použili zbraně tam, kde jsou, „ať již jsou kdekoli“. Vůdce IS se také zmiňuje o vojenské intervenci vedené Saúdskou Arábií proti šíitským povstalcům v Jemenu, která začala koncem března. Bagdádí přitom kritizuje saúdskoarabskou královskou rodinu. 

steelheart ( 15. května 2015 11:52 )

www.youtube.com/watch?v=W5Unk0MDTsE to je srovnání zbraní USA a Ruska - mrkněte)) šrot posílají američani IS!

Zobrazit celou diskusi