Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chroust ničí Česko! Za 24 hodin hmyz sežere listy celého dubu

Autor: Aha!, zrk - 
13. května 2015
05:00

Česko zasáhla chroustí kalamita! Tisíce jedinců chrousta maďalového doslova likvidují stromy. Během 24 hodin jsou schopni sežrat listy celého dubu! Úřady zakázaly jejich likvidaci a hrozí, že se brzy pustí do ovocných stromů a jahod na zahrádkách!

Chrousti se vyskytují ve čtyřletých intervalech. Momentálně jsou na tahu dospělí jedinci, jejichž potravou jsou listy. Cpou se a samičky pak kladou do země vajíčka, tam se z nich vylíhnou ponravy a v zemi stráví další tři roky.

Zatímco dospělci totálně devastují listnaté stromy, ponravy na to jdou jinak. „Ničí s nebývalou intenzitou kořenové systémy stromů. Každá chroustí samice umí naklást až sto vajíček. A pěkně po částech, když neklade, jede společně se samci naplno na listech, za den zbaví společně se stovkami dalších dospělců dospívající dub listí,“ upozorňuje na neskutečný apetit profesor Emanuel Kula z brněnské Mendelovy zemědělské univerzity.

Nejhorší situace je na jihu Moravy a pomoci se trpícím lesům nesmí. „Dělat nemůžeme vlastně nic, Jihomoravský krajský úřad naši žádost o letecký zásah zakázal,“ vysvětluje Eva Jouklová, mluvčí Lesů České republiky. „Vždycky si ochránci přírody najdou důvod, proč se nesmí proti chroustovi zasáhnout, to, že třeba nám ničí celý městský les, je jim jedno,“ uvádí Ivan Černý, místostarosta Bzence. „Upozorňuji taky na to, že chrousti a hlavně jejich larvy ničí na rozsáhlém území kolem našeho města ovocné stromy, jahody i spoustu dalších produktů na zahradách. A bude hůř,“ přidává starosta Vracova Jaromír Repík.

Na rozdíl od chrousta maďalového se zdaleka tolik nevede méně agresivnímu chroustovi obecnému. Ten je pomalu raritou. Jeho dny poté, co také hlavně v 60. letech minulého století plenil mimo jiné porosty na zahradách a larvy se vyžívaly na obilí, sečetly tvrdé zásahy zemědělců při chemickém hnojení v 80. letech minulého století.

Vývoj chrousta do dospělosti trvá 4 roky. Samičky nakladou vajíčka, která zahrabávají 10 až 20 cm do země. Za 4 až 6 týdnů se vylíhnou larvy neboli ponravy. V zemi žijí právě 4 roky, živí se kořínky rostlin. Dorostou do velikosti 4 až 5 cm, na podzim se zakuklí a na jaře vylézají jako dospělci. Po dvou týdnech žravosti začnou samičky klást stovky vajíček.

Chuťovka z chroustů: Chrousty povaříme 10 minut, pak pokapeme čerstvou citronovou šťávou a pokládáme na topinky máznuté tvarohovo-česnekovou pomazánkou (150 g tvarohu, 3 až 4 stroužky česneku, lžíce majonézy, sůl, pepř).

aaobcanka ( 13. května 2015 10:46 )

Hlavně tunelářští nenažraní pravičáci ... KLAUS, JANOUŠEK, BÉM, RITTIG, NEČAS+NAGY, RAMPULA, GRYGÁREK, VESECKÁ, KUČERA, ŘEBÍČEK, NĚMCOVÁ, KALOUSEK a skoro celá ODS+TOP.

aaobcanka ( 13. května 2015 10:43 )

Pochytejte v Praze holuby a vypusťte je na chrousty, třeba to pomůže, když slepice se mohou po nich utlouct.

ivoadler ( 13. května 2015 10:18 )

Pamatuju jeden chroustí rok, ještě z dětství, zřejmě to byl chroust obecný, protože od té doby už jsem chrousta neviděl. Vím, že jsme na ně chodili zavečera, spařili a dávali kachnám. Ty se po nich mohly utlouct. Existence chroustů naši přírodu určitě neohrozí.

salto ( 13. května 2015 09:22 )

Vem si příklad z brouka chrousta - ve dne spí a v noci š.ustá Pak jich nemá být tolik

moiaza ( 13. května 2015 09:16 )

U nás podobných chroustu je ve sněmovně a senátu spousta. Ti dokáží zlikvidovat státní kasu za pár hodin. Pravý chroust ničí nejvíce dub. Ti političtí chrousti ničí kde co!

Zobrazit celou diskusi