Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Blesk proti šmejdům: Prodejci sklaplo, kvůli pokutám je v platební neschopnosti

Autor: ČTK, dce - 
12. května 2015
13:07

Organizátor předváděcích akcí Euro Reisen, který byl často pokutován Českou obchodní inspekcí, je v insolvenci. Podle údajů v Insolvenčním rejstříku podala návrh na zahájení řízení bývalá zaměstnankyně firmy, které společnost údajně dluží mzdu. Celkem jde o 53 442,- Kč. 

Cestovní kancelář Euro Reisen, dříve Beck Reisen, byla v posledních letech často v hledáčku médií i ČOI kvůli obchodním praktikám na předváděcích akcích. Společnost dostala od ČOI za poslední tři roky 13 pokut ve výši 1,115 milionu korun, zaplatila ale jen 155.000 korun. Euro Reisen údajně prodávala zájezdy, na kterých následně účastníkům na několikahodinových předváděcích akcích nabízela zboží. 

Blesk přispěl k boji proti šmejdům velkou měrou. Díky velké kampani proti podvodným prodejcům se podařilo prosadit novelu zákona o ochraně spotřebitele. Změnily se tak podmínky pro pořadatele, kteří nyní musí předem informovat Českou obchodní inspekci o místu a datu konání akcí i o tom, jaké zboží na nich budou nabízet.

Časopis dTest například v roce 2013 informoval, že Beck Reisen byla jednou z firem používajících trik, kterým se ztěžuje odstoupení od uzavřených smluv. Klienty na předváděcí akci přesvědčila k uzavření kupní nebo cestovní smlouvy. Kromě ní ovšem zákazník, který to netušil, uzavřel i zprostředkovatelskou smlouvu s jiným subjektem. Pokud lidé chtěli od hlavní smlouvy odstoupit, řada z nich zapomněla na druhou smlouvu a připravila se tak o stovky korun.

Firmu dříve vlastnil německý podnikatel Jens Beckhäuser. Ten v roce 2013 oznámil, že se stahuje z podnikání v oblasti předváděcích akcí v Česku. Jako důvod uvedl negativní kampaň médií. Z Beck Reisen se stala Euro Reisen. Podle údajů v obchodním rejstříku je nyní jediným společníkem ve firmě Zdeněk Němeček, jehož obchodní podíl je postižen exekučním příkazem. 

Zobrazit celou diskusi