Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Zemřel čtyřhvězdičkový generál KLDR: Řídil dva útoky na Jižní Koreu

Autor: ČTK - 
11. května 2015
14:39

Zemřel severokorejský generál, který údajně řídil dva útoky na jihokorejské cíle, při nichž v roce 2010 zahynulo 50 lidí. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na severokorejský tisk. Hlavní severokorejský deník Rodong sinmun dnes napsal, že bývalý severokorejský ministr obrany a někdejší náčelník generálního štábu armády KLDR Kim Kjok-sik zemřel v neděli ve věku 77 let na selhání dýchacího ústrojí. 

Čtyřhvězdičkový generál Kim Kjok-sik byl považován za jestřába komunistického režimu. Údajně velel armádní jednotce, která v březnu 2010 torpédovala jihokorejskou korvetu, na jejíž palubě zahynulo 46 jihokorejských námořníků. Kim Kjok-sik prý v témže roce v listopadu řídil také ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které si vyžádalo čtyři jihokorejské oběti. Svůj podíl na útoku na jihokorejskou loď nicméně KLDR stále popírá. 

Násilnosti z roku 2010 zvýšily napětí mezi oběma Korejemi, které zůstávají technicky ve válečném stavu. Jejich vzájemný konflikt z let 1950–1953 totiž skončil pouze podpisem příměří, nikoli řádné mírové dohody. 

Po potopení válečné lodi Čchonan Jižní Korea přerušila většinu politických a obchodních styků se svým severním komunistickým sousedem a tato omezení přetrvávají převážnou většinou dodnes. Opatření blokují všechny mezikorejské projekty spolupráce kromě činnosti společné průmyslové zóny Kesong.

zamlzena ( 11. května 2015 14:51 )

Dost lidí neví, co to je čtyřhvězdičkový genrál a jak se generálové povyšují. Maršála nemáme, a asi málokde nějaké mají. Byl to J.B.Tito, ale jiného neznám.Dokonce ani Kadafí nebyl více než plukovníkem. .

derrick007 ( 11. května 2015 14:44 )

Taka strata, kedy jede Fico a Zeman na pohreb?

Zobrazit celou diskusi