Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čecha, který vyhlásil nový stát, vyslýchali. Do jeho země však prý chtějí tisíce lidí

Autor: ČTK - 
11. května 2015
05:08

Chorvatská policie o víkendu zadržela Čecha Víta Jedličku, který se pokusil vstoupit na území státu Liberland. Aby to také nedělal, když stát sám vyhlásil a je jeho samozvaným prezidentem. Jedlička putoval k výslechu, Liberland má potíže. Způsobuje je však i to, že má údajně tisíce zájemců o občanství.

Chorvatská policie zadržela Jedličku v sobotu večer. V neděli byl propuštěn. Čech přitom již v polovině dubna na „území nikoho“ mezi Srbskem a členem EU Chorvatskem vyhlásil nový stát – Liberland. Sousedící státy ho neuznávají a nárokují si jeho území. Oba.

Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi Chorvatskem a Srbskem vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok. Podle Jedličky si chorvatští policisté nedokázali poradit s tím, že přes hranici mimo schengenský prostor odcházely stovky lidí. Je to pro ně nová situace, protože obvykle lidi proudí z opačného směru, uvedl šéf Liberlandu po svém dnešním propuštění.

O budoucím fungování samozvaného Liberlandu nebo ochraně hranic z chorvatské strany se pak prý bavil i se soudcem ve městě Beli Manastir. „On v té věci nemohl nijak rozhodnout, protože my jsme žádnou hranici nepřekročili, my jsme na hranici Liberlandu čekali na chorvatskou policii,“ říká Jedlička. Pak byl propuštěn. Případem se bude zabývat ještě soud vyšší instance a podle Jedličky se celá věc může táhnout měsíce.

V posledních dnech však Chorvatsko zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, v oblasti nasadilo policejní hlídky i policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům desítek „Liberlanďanů“ do neobydlené oblasti proniknout. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem „žít a nechat žít“.

Před časem se objevila zpráva dokonce o tom, že o občanství Liberlandu má zájem až 250 000 lidí. Jenže Liberland nebere řada lidí příliš vážně. Mezinárodní právník Vladimír Balaš se domnívá, že celá akce je spíš recese. Podle něj nelze předpokládat, že by o území neprojevil žádný z okolních států zájem. „Ten nově vzniklý stát musí uhájit svou existenci, a to si myslím, že stát se samozvaným občanem a vládcem asi těžko může,“ uvedl Balaš.

Mezi místními kolují vtipy. Některé ale Liberland rozčiluje

„Hledáte Liberland? A to jste ze Sarajeva přijeli až sem? Jako byste v Bosně neměli dost vlastních starostí s novými státy a rozpadem země,“ reagují přitom hosté kavárny v městečku Kneževi Vinogradi na severovýchodě Chorvatska. V článku o pátrání po nově vyhlášeném státě ležícím na neobydleném chorvatsko-srbském pomezí o tom napsal sarajevský list Dnevni Anaz. „Co bychom říkali? Přišel nějaký český osel a vytvořil stát, vždyť je to blázinec,“ říkají místní lidé o senzaci, která začala přitahovat pozornost světových médií.

Liberland, který vyhlásil Jedlička 13. dubna, leží na západním břehu Dunaje na území o rozloze asi sedmi kilometrů čtverečních. Obyvatelé míst na chorvatské straně hranice už o Liberlandu vymysleli i pár anekdot. „Samozvaný prezident samozvané země Liberland zaměstnal sekretářku, jak už to tak bývá. A ona mu říká ‚Prezidente, dorazil mail‘. A on odpoví: ‚Tak ať vejde‘,“ směje se Nikica zvaný Apač svému vtipu, kterým reaguje na otázku, jestli je mezi místními nějaký občan Liberlandu.

Číšník Marko Grbeša se diví, proč historka o „zemi nikoho“ přitáhla takovou pozornost. „Máme z toho legraci. Tady to nikdo nebere vážně a vlastně o tom ani nepřemýšlíme. Máme svou práci, mladí odcházejí, protože se jim nechce živit dobytkářstvím a sedlačením. A teď ještě abychom se otravovali s nějakým Čechem,“ dodává Grbeša. „Je to všechno hloupost! Jaká ‚země nikoho‘? Ten člověk, ten Čech, přijel mezi Srbsko a Chorvatsko dělat stát! Proč to nezkusil na českých hranicích?“ rozčiluje se starosta obce Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, podle kterého je celý Liberland jen zbytečným obtěžováním místních úřadů.

moiaza ( 11. května 2015 08:37 )

To není jisté. Je otázkou, kdo by do této země emigroval.Pokud by to byl nějaký člen z KDU-ČSL, tak vstup do EU by byl jistý.

moiaza ( 11. května 2015 08:34 )

Mám lepší nápad. Lidé zlatí, vezměte rozum do hrsti a přijďte k nám do Havlistánu. Jsme sice chudí, vydrancování, vytunelování, ale přesto země zázraků. Hrstaka lidí dokáže užvit zloděje, politiky, tuneláře, kriminálníky, přistěhovalce atd. Všichni kradou, ale nikomu nic nechybí. Ulice a města jsou plné lidí po celý den, ale přesto v práci nikdo nechybí. U nás platí heslo: "pořádek je pro bl.bce, inteligent ovládá chaos". Pojďte k nám do Havlistánu a staňte se inteligenty.

petrkramnypresident ( 11. května 2015 07:03 )

Je možné tam emigrovat? Hlásím se jako dobrovolník Jen doufám, že Liberland v dohledné době nevstoupí do EU.

XLADI ( 11. května 2015 06:40 )

Jestli to myslel vážně tak je to pěkný pako. Co si myslel že si vleze na území o které se vede spor a bude to jeho? Kdyby raději dělal něco užitečnýho.

Zobrazit celou diskusi