Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Do Liberlandu chce 10 tisíc Syřanů. Prezident Jedlička: Ať platí nebo pracují

Autor: Václav Lang - 
24. září 2015
20:20

Prezident samozvaného státu Liberland Vít Jedlička v současnosti eviduje téměř 400 tisíc žádostí o občanství. Z nich skoro deset tisíc pochází od Syřanů. V rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že státní občanství se dá buď koupit za deset tisíc dolarů, nebo odpracovat.

Kolik Syřanů žádá o občanství v Liberlandu?

Z řad Syřanů je to zhruba stejný počet lidí jako Čechů.

To je kolik?

Zhruba deset tisíc, přesněji asi 9600.

Co obnáší žádost o občanství v Liberlandu?

Je to jednoduché vyplnění formuláře, kde se ptáme na různé otázky. Kdokoliv může ten formulář vyplnit a stane se žadatelem o občanství.

Stojí to něco?

Nic je to nestojí, ale občanství jako takové bude vyžadovat energii a úsilí pro to, aby Liberland vznikl.

Vít Jedlička rozdával občanství ve "svobodné republice" Liberland. Tehdy ještě zdarma. Vít Jedlička rozdával občanství ve "svobodné republice" Liberland. Tehdy ještě zdarma. | Reuters

Takže informace, kterou přinesl Daily Mail, že občanství je zpoplatněné 10 tisíci dolary, není pravdivá?

Chceme, aby člověk, který dostane občanství v Liberlandu, dal do vzniku Liberlandu svoje úsilí v hodnotě deseti tisíc dolarů. Nemusí to být peněžní částka, je to i jakýkoli jiný způsob, jak tomu státu a jeho vzniku mohou lidé přispět.

Takže když u vás člověk dostane občanství, nemusí platit žádnou částku, ale musí se nějakým způsobem přičinit o rozvoj země?

Přesně tak. Kvůli tomu jsme zavedli i interní měnu merit, což v angličtině znamená „zásluha“. Evidujeme, zda lidé přispěli buď finančně, nebo jakýmkoli jiným způsobem, třeba když pracují na ambasádě tady ve Švýcarsku (Jedlička se v době rozhovoru nacházel ve Švýcarsku, pozn. red.), tak to ohodnotíme, když to jsou nějaká média, tak to taky ohodnotíme. Postupně také otevíráme jednotlivé pozice ve vládě a na ambasádách, což budou pozice placené právě těmito merity.

Kolik je v současnosti občanů Liberlandu?

Aktuálně je jich 130, žádostí je 380 tisíc. Nějakých 70 tisíc z nich jsou žádosti, u kterých byl přiložen i životopis, takže je považujeme za vážně míněné žádosti o občanství.

U nich tedy nyní bude probíhat nějaký proces schvalování?

Důležité je, že už je možné merity vydělávat jak činností, tak i tím, že člověk pošle nějaké peníze na vznik země. Systém začal fungovat od tohoto pondělí, takže je možné si třeba postupně spořit na občanství nebo postupně dělat malé krůčky, aby Liberland vzniknul. Máme třeba grafiky, kteří pro nás pracují, máme lidi, kteří složili hymnu, máme právníky, máme lidi v PR agenturách. Všichni tito lidé, kteří už nám v minulosti nějak pomohli, obdrží merity.

Vít Jedlička s vlajkou Liberlandu Vít Jedlička s vlajkou Liberlandu | Reuters

Vaše země má sedm kilometrů čtverečních a žádostí o občanství 380 tisíc. Jak se tam vejdete?

Myslím si, že 10 tisíc dolarů, které požadujeme od občanů, je určitá dělicí čára. Oddělí ty, kteří to myslí vážně a jsou ochotni tu hodnotu do vzniku nového státu dát, od těch, kteří to nemyslí vážně, kteří to třeba vidí jen jako jednoduchý způsob, jak získat pas jiného státu, aby se dostali do Evropy.

Jak už jste říkal, o občanství se u vás hlásí také Syřané. Ti lidé často prchají před válkou a jsou chudí. Máte pro ně připravená nějaká zařízení?

V Liberlandu dneska není vůbec nic. Máme pořád problém s chorvatskou policií. Ale jak říkal Reagan: ‚Neptejte se, co můžete od státu dostat, ptejte se, co mu můžete dát.‘ Tak je to přesně s Liberlandem. Od Liberlandu se nedá v této době očekávat nic krom skvělého společenského setkání, je to skvělý způsob, jak se mohou seznámit lidé s podobným viděním světa.

Kromě toho plánujeme také kolonizaci, která probíhá v okolí Liberlandu. Postupně kupujeme budovy a chceme vytvořit vzdělávací centrum, plánujeme také lokální internetové centrum. Všechny tyhle věci bychom chtěli stihnout do letošní zimy. Plánujeme také zabydlet Liberland prostřednictvím hausbótů a lodí, protože to je něco, co chorvatská policie zatím nemůže ovlivnit. Samozřejmě také hledáme osadníky do těchto domů a lodí, kteří se chtějí natrvalo přistěhovat do Liberlandu nebo jeho bezprostřední blízkosti.

To jsou velkolepé plány. Kde na to všechno seženete finanční prostředky?

Když si vezmete, že občanství stojí 10 tisíc dolarů a už máme několik občanů, kteří věnovali svou energii nebo peníze, tak zase takový problém s finančními prostředky nemáme. Problém jsou teď lidé – i proto s vámi třeba dělám rozhovor, protože bych rád, aby tam bylo víc Čechů než Dánů a Američanů. Lehce se to totiž zvrhlo v to, že i když já jsem z Čech, tak je tam v tuto chvíli víc Dánů nebo Američanů než Čechů.

Kolik je tam zhruba Čechů?

Teď je tam zrovna jeden.

tgbb. ( 26. září 2015 18:37 )

Vrať se do hnoje!

aaobcanka ( 26. září 2015 14:37 )

Angelu sice milujeme, je to erudovaná, bystrá, kultivovaná, milá, empatická bytost, slušně vychovaná žena, ale tuto krizi nezvládla. Jako poradce si měla vzít systematicky, logicky a kompatibilně myslící techniky nad 50 let ze všech států EU. Migranty je nutno udržet v jejich domovských státech, postavit jim tam nemocnice, školy, domy atd. ! Vivat Orbán ! Nechceme hadry na hlavách žen, islámské právo šária, kamenování, mučení, podřezávání hlav, upalování, diktát mužů, odmítáme (dočasně kromě Syřanů) živit z našich daní migranty, a už vůbec ne jako Němci cca 40 000 Kč/měsíc, když u nás živoří důchodci za třeba 1 000 Kč/měs. na jídlo, hygienu, oděvy, "dovolené" atd. !

joudajoudovy ( 25. září 2015 09:39 )

Liberland - Oblast má kolem 7 km² a je především pokryta lužními lesy, které obhospodařuje chorvatská lesní správa. V místě nejsou žádní stálí obyvatelé. V místě se nachází přes 30 let opuštěná budova. Přístupové cesty jsou ve velmi špatném stavu. Mottem Liberlandu je „Žít a nechat žít.“ Jedlička uvedl, že „Cílem zakladatelů nového státu je vytvořit společnost, kde poctiví lidé mohou prosperovat bez toho, aby jim stát znepříjemňoval život zbytečnými zákazy a daněmi. Občanství Liberlandu lze získat za „10 000 zásluh“, a to buď prací pro něj, nebo jejich zakoupením v poměru 1 zásluha za 1 dolar. pozn.: neni vysvetlono, co je mysleno "praci pro neho". kdo je p.jedlicka? domnivam se, ze dalsi cesky vy-cu-ra-nek, ktery chce rychle zbohatnout. sam se ke svemu zameru priznal svym citatem: „Mezi státními dotacemi, krádeží a korupcí je hlavní rozdíl v tom, že to první je legální.“ – Vít Jedlička. z vyse uvedeho plyne, ze jeho zamerem neni pomoc syranum, ale dojeni statnich dotaci. bohuzel nevim kterych, kdyz jeho stat nijak neprosperuje? ze by spolehal na prodej tricek, placek, samolepek, vlajek, dvd, knih a stolnich her, ci obcanstvi? nebo od eu ceka dotace na uprchliky?

salto ( 25. září 2015 07:26 )

Jedličko, vejdou se ti tam?

tony535 ( 24. září 2015 21:08 )

Řekl bych,ze je to dobra bouda na prachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa