Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech založil vlastní stát Liberland: Chorvatská policie ho zadržela

Autor: ČTK - 
10. května 2015
06:10

Stát Liberland, který na „území nikoho“ mezi Srbskem a Chorvatskem vyhlásil v polovině dubna Čech Vít Jedlička, měl být bezproblémový a svobodný. Jenže už teď má první trable. Přístup k němu z obou stran blokuje chorvatská i srbská policie. Chorvati dokonce Jedličku zadrželi.

"Svobodnou republiku Liberland" Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Podle jeho představ by "ministát" měl být daňovým rájem se základním principem "žít a nechat žít".

Tento na první pohled recesistický počin ale kromě "šéfa nové země" neberou na lehkou váhu ani chorvatské a srbské úřady. "Prezident" Jedlička chtěl lesnatý kout, v němž se prohání vysoká zvěř a divočáci, začít osídlovat "občany" už tento týden, ale plán mu zablokovali policisté obou "sousedních" států.

Chorvatsko nasadilo policejní hlídky a policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům desítek "Liberlanďanů" proniknout do neobydlené oblasti, jejíž jedinou budovou je zchátralá opuštěná lovecká chata. Přístup ze své strany hranice blokuje i Srbsko.

"Policie dělá svou práci snad ještě lépe, než se dalo čekat," citovala Jedličku agentura AP. "Dokonce i lidé, kteří nám chtěli dát lodě, byli prohledáni a bylo jim řečeno, že dávat nám lodě není dovoleno. Ale my se jen tak nedáme. Budeme se pokoušet dál," dodal samozvaný prezident.

Chorvatské i srbské úřady popírají jeho tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok. Za neudržitelný z hlediska mezinárodního práva označují Jedličkův pokus chorvatští i srbští odborníci.

Vít Jedlička vyhlásil nový stát Liberland Vít Jedlička vyhlásil nový stát Liberland | Liberland.org

Zadržela ho policie

V sobotu večer pak chorvatská policie Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland zadržela. Liberland o tom informoval na Twitteru. Deník Večernji list napsal, že spolu s Jedličkou policisté zadrželi také jeho tlumočníka Svena Sambunjaka. List uvedl, že Jedlička se s policisty nejdříve setkal v obci Zmajevac, která je od Liberlandu vzdálena asi tři kilometry.

Čech hlídkujícím policistům sdělil, že se chystá legálně opustit hranice Evropské unie do Liberlandu. Ti ho asi po 30 minutách nechali jít. Po vstupu do Liberlandu byl zadržen a nyní je podle chorvatského deníku na stanici ve městě Beli Manastir.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous ČTK řekl, že jednotlivé konzulární případy úřad nekomentuje. Obecně však podle něj platí, že pokud se český občan obrátí na české zastupitelské úřady s žádostí o pomoc, vyjdou mu "v rámci možností a dané situace vstříc". Samotnou Jedličkovu ideu Liberlandu komentovat odmítl.

lobotom ( 11. května 2015 15:37 )

 Typický vypasení paraziti, co nikdy v životě nemakali a žili jen z cizího. Teď se to pokoušejí završit ukradením území cizího státu (a je jedno, že není jasné kterého) a vyrabováním tamnějšího přírodního bohatství. Chtěl bych vidět, jak si tam sami bez pomoci služeb jiných sátů a bez výběru daní vybudují z ničeho veškeré potřebné vybavení jako elektrárny, vodovody, veškeré sítě, silnice, nemocnice aj. stavby, atd. A jak dlouho vydrží přežívat bez hnutí prstu jen z nakradených peněz? Jen bych i přes krátkodobou existenci tohoto nesmyslu litoval ostatní města po proudu řeky, respektive celou planetu, až tam začne proudit záplava toxického odpadu do řeky "neomezeněsvobodně" vypouštěného. "Žít si na úkor cizího a ostatní mi polibte a zhebněte", to je jejich pravé heslo. Doufám, že se tady napálí hodně liberdebílků, a pošle této sektě své osobní údaje, a potom už jen bude čumět na svůj prázdný účet.

ruudazvostravy ( 10. května 2015 14:16 )

Ale nojo,že nákej v*ůl založyl republyku,na to chčy*je pes.Ale ta Berenyka Sautková má lydički uš ce*cki čýslo pjet.Von ten svjet spjeje asy do záhubi.

jity ( 10. května 2015 12:31 )

Mohl, ale kdo tam bude pracovat, cikáni se pro práci nenarodili.

zkzkz ( 10. května 2015 12:05 )

elssa... ( 10. května 2015 11:43 )

nápad super, ale v těhletěch kočinách, kde se vraždily celé rodiny kvůli náboženství to se mi to nelíbí, Srbové a chorvati jsou balkánské pranárody a nevěřím jim nic, to už mužou do rumunska, tohle není pro občany takového stýtu vubec bezpečné!, měl vybrat jinou destinaci,

Zobrazit celou diskusi