Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kamčatský vulkán Ključevskaja soptí: Popel hrozí letadlům

Nejvyšší kamčatská sopka Ključevskaja se opět probudila k životu.
Nejvyšší kamčatská sopka Ključevskaja se opět probudila k životu.  (Autor: Wikipedia)
Autor: ČTK - 
9. května 2015
10:45

Nejvyšší kamčatská sopka Ključevskaja se v sobotu ráno místního času (v pátek večer středoevropského času) opět probudila k životu a vyvrhla do ovzduší mračna popela, který vystoupal až do výše šesti kilometrů. Úřady kvůli tomu zvýšily stupeň ohrožení letecké dopravy. Podle agentury Interfax to sdělilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Ministerstvo ve své zprávě mimo jiné uvedlo, že oblak popela se protáhl do délky 72 kilometrů jihozápadním směrem od vulkánu. Vzhledem k jeho výšce a velikosti platí pro sopku oranžový, zvýšený stupeň nebezpečí pro mezinárodní leteckou dopravu.

"Spad popela nebyl v obydlených místech Kamčatského kraje zaznamenán," uvádí se rovněž v informaci. Nicméně všechny turistické agentury byly upozorněny na nebezpečí, které hrozí turistům při výpravách k sopce. Ministerstvo v této souvislosti doporučilo vyhnout se trasám vedoucím v její blízkosti.

Aktivní vulkán Ključevskaja je vysoký 4750 metrů a je nejvyšší horou Kamčatky, která patří k nejaktivnějším seizmickým oblastem světa. Na poloostrově je kolem 200 sopek, z nichž devětadvacet je činných. Nejbližší obydlená místa v okolí Ključevské jsou obce Ključ a Kozyrevsk, které leží ve vzdálenosti přibližně 45 kilometrů.

Před rokem strašila na Kamčatce jiná sopka Šiveluč, která vychrlila popel do desetikilometrové výše.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

autodidakt ( 9. května 2015 12:11 )

O nevyzpytatelnosti této sopky by nám mohl zasvědceně povykládat pan europoslanec Štětina.Tyto místa zná důvěrně ze svých spanilých jízd po SSSR za vlády komunistů!!!

Zobrazit celou diskusi