Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby nevolby: Vítězové i poražení uctili památku padlých britských vojáků

Autor: ljš, ČTK - 
8. května 2015
19:56

Byla to obrovská bitva! Přesto po vítězných volbách staronový premiér David Cameron na chvíli zanechal oslav a jeho největší protivník Ed Miliband se trochu otřepal po své rezignaci a oba bok po boku spolu s dalšími soupeři stanuli u památníku britských vojáků, kteří padli na bojištích druhé světové války.

Přední britští politici k památníku přinesli věnce z vlčích máků, které jsou symbolem válečných veteránů. Z jejich vážných tváří by v tu chvíli nikdo nepoznal, kdo je vítěz a kdo poražený.

Předvolební slovní přestřelky už jsou ty tam. Vítěz David Cameron dokonce  i své politické soupeře, šéfa opozičních labouristů Eda Milibanda a předáka koaličních liberálních demokratů Nicka Clegga, gentlemansky ocenil. Chvála od hlavního protivníka jim ale nijak nepomohla, kvůli propadu svých stran oba odstoupili.

 

To Cameron si "nejsladší" vítězství užívá. Po audienci u královny oznámil, že vytvoří většinovou vládu. Potvrdil také, že splní svůj předvolební slib a vypíše referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Následně oznámil, že ministrem financí v jeho nové vládě zůstane George Osborne, ministryní vnitra Theresa Mayová a ministrem zahraničí Philip Hammond.

 

Poté, co ve volbách uspěla i Skotská národní strana (SNP) a stala se třetí nejsilnější stranou v parlamentu, Cameron dnes po návratu z Buckinghamského paláce zdůraznil, že přenese další pravomoci na Skotsko, Wales a Severní Irsko. Konzervativci získali poměrně překvapivě ve čtvrtečních volbách do Dolní sněmovny většinu.

 

datelobecny ( 8. května 2015 22:11 )

Tomu muslimskému kolaborantu RedEdovi ten věnec dnes sedne jako poklice na hrnec.

lewakbob ( 8. května 2015 20:34 )

jedenact let cpu INCOME TAX do r.i.t.n.i.h.o. otvoru Queen raptilians the 2nd ...... a za dva roky mi prijde postou s P60 anglickey pas ....

Zobrazit celou diskusi