Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Těžký úkol pro vyšetřovatele: Odebírala nemocnice matkám po porodu děti?

(ilustrační foto) V USA vyšetřují, zda nemocnice neodebírala po porodu děti matkám.
(ilustrační foto) V USA vyšetřují, zda nemocnice neodebírala po porodu děti matkám.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK, zrk - 
2. května 2015
09:40

Začalo to jedním případem: Američanka Zella Jacksonová Priceová dlouhá léta nevěděla, že má dceru. V nemocnici jí sdělili, že holčička po porodu zemřela. Nebyla to pravda! Melanie Gilmoreová byla bez vědomí matky dána k adopci. Setkaly se tak až po 50 letech! Právník nyní vyšetřuje, zda se jednalo o jediný případ, anebo přišlo o děti více matek.

Emotivní videozáznam okamžiku, kdy Melanie svou matku poprvé uviděla, shlédlo na serveru YouTube již téměř 300.000 uživatelů internetu. Svou babičku našly na Facebooku Gilmoreové děti poté, co se dozvěděly, že v rodném listě jejich matky je uvedeno jméno Zella Jacksonová. Testy DNA následně potvrdily, že jde skutečně o matku a dceru, uvedl Albert Watkins.

Jak americký právník dodal, podobný příběh od té doby slyšel od více než 20 černošských žen, které v 50. a 60. letech porodily ve stejné nemocnici: St. Louis, která nyní již nefunguje. Konkrétně, že jim zdravotní sestry tehdy řekly, že dítě zemřelo, ale nebylo jim dovoleno vidět jeho tělo a rovněž nedostaly žádný úmrtní list.

Podle Watkinse byly tehdy děti nejspíš adoptovány jinými černošskými rodinami. Úřady v St. Louis proto již vyzval, aby všechny podobné případy prověřily. Bývalí zaměstnanci nemocnice nicméně nevěří, že by se něco takového u nich mohlo dít. „Žádná z mých pracovnic by nikdy nic takového neudělala," uvedla bývalá vrchní sestra Helen Wallaceová, která v nemocnici pracovala v letech 1947 až 1979.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi