Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

David Rath je doma. Ujel z nemocnice před Zemanem?

Autor: simao, vr, ČTK - 
28. dubna 2015
13:49

Z korupce obviněný exhejtman David Rath spadl z kola a zranil se, u soudu na něj včera čekali marně. Z kladenské nemocnice ho však již propustili do domácího ošetřování. Těsně předtím, než právě do této nemocnice přijel prezident Miloš Zeman při své návštěvě Středočeského kraje.

„Rozhoduje se, zda zde zůstanu, nebo mě pustí do domácího ošetřování,“ napsal Rath v SMS v úterý ráno Blesk.cz. Exposlance následně skutečně pustili domů. Při odjezdu z nemocnice seděl na místě spolujezdce a měl kromě pásu i ruku v závěsu. Jeho současný zdravotní stav je však nejasný.

Rathův pád z kola se podle informací Blesk.cz odehrál v neděli odpoledne na cyklostezce nedaleko Rathova bydliště v Hostivici. Ratha prý postihl kolaps, zřítil se do škarpy u stezky a upadl do bezvědomí.

Nejprve ho »křísila« policie, pak přijela záchranka. „Šlo o pád z kola do nějaké jámy s bezvědomím. Zasahovala tam policie a záchranka. Mám to od záchranářů, já si nic nepamatuji a prosím o pár dní klidu,“ napsal Rath po nehodě ČTK.

Jako svoji diagnózu uvedl Rath, povoláním lékař, otřes mozku a pohmoždění kolene, ramene i páteře. Helmu údajně měl. Dostal prý ortézy a infuze. Mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová potvrdila, že hlídka zasahovala u pádu padesátiletého muže z kola. „Uvedl, že se mu udělalo nevolno a spadl z kola,“ popsala případ.

O Rathově stavu se však objevily různé pochybnosti – například žalobce Petr Jirát včera řekl u soudu, že to není poprvé, kdy se znenadání nedostavil, a že chce důkaz o jeho úrazu. „Už se to stalo podruhé, co pan obžalovaný těsně před zahájením líčení nepřišel,“ prohlásil Jirát.

Video David Rath o vězení: Jako bych byl nemocný a čekal na smrt! - Vera Renovica, David Vaníček
Video se připravuje ...

Podezření na otřes mozku zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Otazník se přitom nadále vznáší nad délkou Rathovy hospitalizace a nad tím, kdy opět přijde k soudu. „Další postup soud zváží na základě množství a charakteru informací, které nyní obdrží – pokud by měl o jejich pravdivosti pochybnosti, přistoupil by k jejich dalšímu prověřování,“ doplnila mluvčí středočeského krajského soudu Zuzana Steinerová.

Rath je nadále souzen kvůli obvinění, že se coby hejtman Středočeského kraje podílel spolu s Petrem Kottem a Kateřinou Kottovou (dříve Pancovou) na korupci při stavebních a zdravotních zakázkách. Jedna z nich se měla týkat údajně i kladenské nemocnice, kde byl Rath nyní ošetřen. A kam se shodou okolností v úterý odpoledne vydal i prezident Miloš Zeman při svém prvním dni návštěvy Středočeského kraje. S Davidem Rathem se však v nemocnici minuli.

bre-burda ( 30. dubna 2015 18:49 )

Jestliže spadnul z kola u Hostivice, proč ho vezli do nemocnice v Kladně? Ty pražské jsou blíž. Nebo snad proto, že tam před tím průšvihem ředitelovala paní Pancová-Kottová. Já slyšel, že si natloukl u Braškova na Kladensku. Pak by ten špitál odpovídal. Ale to je z Hostivice lán cesty. Proč se vydával namlátit si ke Kladnu? Každopádně zajímavé informace a souvislosti. P.S. Neschopenka se váže vždy k určitým činnostem. Je možná neschopen pracovního výkonu, nikoli ale soudního přelíčení. Uvalil bych na něj ochrannou vazbu. Před ním samým, před sebepoškozováním.

verka1 ( 28. dubna 2015 19:14 )

má neschopenku a to nemůže přijít k soudu

verka1 ( 28. dubna 2015 19:12 )

raduzkaxxx ( 28. dubna 2015 18:54 )

ten zapomene i jak se jmenuje a "roztržením " začne i ráčkovat a šišlat lékařská komora by měla okamžitě zjistit zda může vykonávat svou práci , aby nedošlo k poškození zdraví pacientů

salisbury ( 28. dubna 2015 17:56 )

 Hapal.

Zobrazit celou diskusi