Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Střelec, který vraždil na premiéře Batmana: V době střílení byl příčetný!

Autor: ČTK - 
27. dubna 2015
23:05

Američan James Holmes, který je obžalován z vražd a pokusů o vraždu při střelbě v denverském kině před třemi lety, byl v době činu podle dvou lékařských posudků příčetný. Na úvod procesu to v pondělí prohlásila obžaloba. Střelbu při premiéře filmu o Batmanovi nepřežilo 12 lidí a dalších 70 utrpělo zranění. Prokuratura žádá trest smrti, podle obhajoby je ale mladý muž duševně nemocný a patří do léčebny.

„Oba (posudky) tvrdí to samé: ten člověk byl příčetný, když se v kině v červenci 2012 pokusil všechny zavraždit,“ řekl v úvodní řeči prokurátor George Brauchler, jehož citovala agentura AP. Obžaloba také tvrdí, že útok připravoval řadu měsíců.

Holmes čin nepopírá, tvrdí ale, že při něm byl nepříčetný, a proto se necítí vinen. Při přípravě soudního procesu podstoupil na příkaz justice dvě psychiatrická vyšetření. Výsledky byly zveřejněny až dnes v úvodu procesu. Ten oficiálně začal koncem ledna výběrem poroty. Očekává se, že soud potrvá několik měsíců.

Pokud soud uzná Holmese duševně nemocným, vyhne se vězení. Americká média už dříve spekulovala, že v případě hospitalizace by mohl být Holmes po čase propuštěn na svobodu, pokud lékaři dospějí k závěru, že je vyléčen a že už není nebezpečím pro veřejnost. Vzhledem k závažnosti činu by to ale byla otázka velmi vzdálené budoucnosti.

Holmes podle obžaloby vyšel asi dvacet minut po začátku filmového představení nouzovým východem ven z kina. Po chvíli se vrátil do sálu oblečen v černém, v plynové masce a s helmou. Někteří ze 400 diváků ve vyprodaném sále si mysleli, že je součástí produkce. Záhy však Holmes vhodil do sálu dva granáty se slzným plynem a začal střílet. Po asi 15 minutách se nechal bez odporu zatknout policií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi