Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čekají na popravu za pašování osmi kil heroinu: Už jim připravili rakve – budou bílé!

Autor: ČTK, dce - 
27. dubna 2015
10:20

Devět osob čeká ve středu na Bali poprava zastřelením. Jejich prohřeškem bylo v roce 2005 pašování heroinu – konkrétně 8,3 kila této drogy. Mezi odsouzenými jsou i dva Australané a právě šéfka jejich domovské diplomacie se snaží tresty oddálit, tvrdí, že proces by mohl být podplacený!

Šéfka australské diplomacie Julie Bishop se snaží na poslední chvíli zabránit chystaným popravám v Indonésii, kde spolu s dalšími sedmi cizinci hrozí už brzy trest smrti i dvěma australským občanům. Ministryně tvrdí, že proces s Australany obžalovanými z pašování drog mohl být ovlivněn korupcí a že by tato podezření měly indonéské úřady prověřit. Popravy devíti cizinců a jednoho Indonésana by mohly být vykonány už v noci na úterý. 

Indonéské úřady v sobotu oficiálně informovaly devět lidí odsouzených k trestu smrti o blížící se popravě. Podle tamních zákonů musejí odsouzenci dostat zprávu o vykonání trestu nejméně 72 hodin předem, což znamená, že popravy by se mohly konat už v úterý či ve středu. 

Původně byl mezi čekateli na popravu i Francouz Serge Atlaoui, jeho právník ale prozatím dosáhl odkladu tím, že podal stížnost proti způsobu, jímž byla zamítnuta jeho žádost o milost. O stížnosti by měl dnes rozhodnout nejvyšší soud. 

Australané Andrew Chan a Myuran Sukumaran byli podle soudu šéfy organizované skupiny přezdívané „baliská devítka“, která se pokoušela propašovat do Austrálie 8,3 kilogramu heroinu. Skupinu, v níž byli také dva Indonésané a obyvatelé Francie, Ghany, Brazílie, Filipín a Nigérie, zatkla policie na indonéském ostrově Bali v dubnu 2005. Odsouzeni byli o rok později. 

Právě fakt, že verdikt byl vynesen už před deseti lety, podle Indonésie nevrhá dobré světlo na žádost australské ministryně. Ta měla podle Jakarty přijít se svými podezřeními, že proces neproběhl řádně, dříve a dodat také potřebné důkazy. Bishop s odvoláním na obhájce obou Australanů tvrdí, že indonéští soudci si řekli o úplatek za to, že uplatní vůči dvojici méně přísný trest. Dohoda prý ale později zkrachovala poté, co soudci údajně dostali příkaz z vyšších míst, aby potrestali pašeráky trestem smrti. 

Indonéské úřady tvrdí, že i kdyby stížnost Bishop na možnou korupci vzaly v úvahu, udělený trest by to nemohlo nijak zvrátit. 

Kromě Austrálie se snaží popravy svých občanů zvrátit i další země: francouzský prezident François Hollande minulý týden varoval Indonésii, že poprava by mohla poškodit vztahy mezi oběma zeměmi. Na Indonésii intenzivně naléhají i Filipíny – jejich prezident Benigno Aquino navrhl zmírnění trestu pro odsouzenou Filipínku z humanitárních důvodů: jde o matku dvou dětí. 

Indonésie má výjimečně přísné protidrogové zákony a popravy pašeráků drog tam nejsou výjimečné. Na výkon trestu smrti tam v současnosti čeká 138 lidí, asi třetina jsou cizinci. Letos v lednu bylo v Indonésii popraveno za obchodování s drogami šest lidí, z nichž pět bylo cizinců. Tyto popravy vyvolaly po celém světě ostrou kritiku ze strany vlád a ochránců lidských práv. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 27. dubna 2015 14:51 )

smutne je, ze ti co na drogach vydelavaji a s drogami kseftuji, tem se nic nestane, protoze ti pasovat nebudou, na to si najmou nekoho, kdo je na dne a na droze zavisly.....

sores ( 27. dubna 2015 13:40 )

 Ano za drogy SMRT, to je v pořádku! Když někdo někoho zabije, tak to odskáče pouze 1 člověk, ale drogy zabíjí milióny lidí a ti d.obytkové co to pašují tím vlastně napomáhají k smrti ostatních, zaslouží po právu SMRT!!!

bjuno ( 27. dubna 2015 13:33 )

Za drogy smrt - souhlasím. Je to stejné jako smrt ty drogy!!!

jana999 ( 27. dubna 2015 12:25 )

tak neměli nic pašovat, každý ví jaké jsou tam za to tresty, i několik filmů bylo o jejich věznicí zfilmováno, mají co chtěli, za ty bych se teda nebrala

fotrpjotr ( 27. dubna 2015 12:00 )

Ještě bych jim dal možnost vykopat si hrob.

Zobrazit celou diskusi