Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Násilím proti násilí! Demonstranti proti policejní brutalitě rozbíjeli auta i výlohy

Autor: ČTK - 
26. dubna 2015
09:18

Protestují proti policejní brutalitě, ale někteří se sami chovají jako zvířata. Několik tisíc lidí přišlo v sobotu na dosud největší demonstraci v centru Baltimore na východu Spojených států od smrti mladého černocha, který při policejním zatčení utrpěl smrtelné zranění. "Policejní vrahové do vězení!" požadovaly transparenty demonstrantů. Pak ale někteří začali ničit vše, co jim přišlo do cesty.

Jakkoli sám protest před místní nemocnicí a radnicí proběhl v klidu, situace se prudce změnila, když několik desítek demonstrantů vyrazilo na baseballový stadion a začalo rozbíjet výlohy a okna policejních aut.

Záběry z vrtulníků pro místní televizní stanice ukazovaly, že mladíci házejí lahve s vodou a plechovky na policisty. "Demonstranti právě rozbíjejí okna," potvrdila místní policie. "Žádáme všechny o zachování klidu," nabádala.

Nejméně dva lidé byli podle agentury AP zraněni. Policie tři demonstranty zatkla, potyčkám se však podařilo vyvarovat.

Fotoreportér agentury AFP zaznamenal rozbití skel u pěti policejních aut, aniž by však zasáhli policejní těžkooděnci.

V Baltimore se odehrávají protesty kvůli smrti pětadvacetiletého Freddieho Graye, který zemřel na následky zlomeniny krčních obratlů při zatýkání 12. dubna. Jde o další z řady případů, kvůli nimž americká policie čelí podezření ze zvůle vůči menšinám. Baltimore, které čítá 620 000 obyvatel, má však černošského policejního náčelníka i černošskou starostku.

Gray má být pohřben v pondělí.

Policejní náčelník Anthony Batts během páteční tiskové konference připustil, že zasahující policisté v rozporu s předpisy nezajistili Greyovi náležitou zdravotní péči a že po zatčení nebyl v policejní dodávce připoután.

Výsledky policejního vyšetřování mají být oznámeny 1. května.

Demonstranti doufají, že šest policistů, postavených mimo službu, bude obviněno. V opačném případě slibují další protesty.

Ministerstvo spravedlnosti předtím oznámilo, že nechá prošetřit obvinění z nadměrného používání síly policií v Baltimore. Podobná vyšetřování vůči policii ministerstvo zahájilo už loni v případech zastřelení 18letého černošského mladíka ve Fergusonu ve státě Missouri a usmrcení dalšího muže v New Yorku.

zlymikes ( 26. dubna 2015 12:30 )

Tak nevím,čím se mám řídit. Kritikou k našemu chování vůči mešnšině nebo příkladem jejich policie, tedy střílet je jako kdysi.

cityjail ( 26. dubna 2015 09:36 )

Ale oni nepáchají násilnosti!! To jenom zbytek Ameriky ve své zabedněnosti nemá pochopení pro jejich mentalitu a etnické zvyklosti.

pravlast ( 26. dubna 2015 09:35 )

Něco takového nás čeká na Ústecku,Šluknovsku a dalších místech?

Zobrazit celou diskusi