Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Noční vlky od Putina chtějí zastavit v Bělorusku: Zúčastní se akce i Češi?

Autor: ČTK, zrk - 
22. dubna 2015
18:29

Motorkáři z klubu Noční vlci chtějí uskutečnit demonstrační průjezd Evropou. Běloruská opozice se jim v tom pokusí zabránit. Hnutí Za svobodu nechce nechat motorkáře označované za nacionalisty a násilníky nekontrolovaně projíždět státy.

Odpor proti Nočním vlkům organizuje běloruský aktivista Mikita Semjaněnka, jehož akci podle běloruského serveru Charta 97 podporuje zhruba dvě stě opozičně naladěných Bělorusů.

Hlavní protest se podle něj má uskutečnit na bělorusko-polském hraničním přechodu Brest-Terespol. „Ruské motorkáře tam čeká spojený mezinárodní odpor Bělorusů, Poláků, Čechů, Slováků, Rakušanů, Němců a Ukrajinců,“ řekl Semjaněnka novinářům.

Martin Uhlíř z Pražského Majdanu dnes ČTK řekl, že účast Čechů na blokování v Bělorusku považuje za nepravděpodobnou. „Podporu od Čechů na oné facebookové akci považujeme za deklarativní,“ řekl.

Aktivisté podle něj nechtějí průjezd blokovat ani v Česku, ale pouze poklidně vyjádřit nesouhlas. Dokonce chtějí spolupracovat s policií jako doplněk antikonfliktního týmu pro případ, že by jiní aktivisté chtěli průjezdu konvoje fyzicky bránit. Dodal, že v pátek předají premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) otevřený dopis s peticí proti průjezdu motorkářů.

Uhlíř také vyjádřil podezření, že ruští motorkáři změnili časový harmonogram a v malých skupinách již pronikají do Polska. Odkázal se přitom na informace od polských aktivistů.

Bělorusové jsou prý připraveni ruské motorkáře vlastními těly zastavit. Bělorusko-polskou hranici podle Charty 97 plánují Rusové překročit příští pondělí ráno. Z Moskvy hodlají vyjet v sobotu.

Ruští motorkáři, které mnozí označují za nacionalisty a násilníky, chtějí od konce dubna do 9. května cestovat do Berlína přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko, Bavorsko a Česko.

wandzi ( 22. dubna 2015 20:18 )

Pokud úřady akci ruským motorkářům překazí, bude to jen dobře a oni sami to určitě přijmou s pochopením. Jestli totiž opravdu jsou obdivovateli agenta a následně pohlavára KGB, který teď Rusku pevnou rukou vládne, pak jim přece omezování volného pohybu osob a zákazy všeho druhu nemůžou vadit.

petrin ( 22. dubna 2015 20:15 )

Yntelygentnější reakce by nebyla?

kajenka52 ( 22. dubna 2015 19:56 )

presne

eliska963852 ( 22. dubna 2015 19:56 )

Těžko Anežko.

kajenka52 ( 22. dubna 2015 19:55 )

30 000 polských motorkářů vyjádřilo ve zvláštním prohlášení solidaritu se všemi motorkáři světa a zaručili svým ruským hostům,"Nočním vlkům", bezpečnost a pohodlný průjezd územím Polska. Stalo s tak během 12.Motorkářského setkání 19.4. v Čenstochové. Jupíííí rozum vítězí nad debilitou" Ja len pridávam,že Poliaci keď chodili do Katyne, tak vždy boli vrelo prijatí

Zobrazit celou diskusi