Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Účetní z Osvětimi u soudu: Má na svědomí 300 tisíc Židů

Autor: ČTK - 
21. dubna 2015
12:40

Oskar Gröning (93) pracoval v nacistickém koncentračním táboře Osvětim. Je obžalován z podílu na smrti 300.000 Židů. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu nejméně tři roky vězení.

Úvodní slyšení v severoněmeckém Lüneburgu začalo dopoledne s asi půlhodinovým zpožděním. Gröning do jednacího sálu přišel s pomocí chodítka, v chůzi mu pomáhali také jeho právníci.

"Nepochybuji o tom, že nesu morální spoluodpovědnost," řekl Gröning soudu s tím, že v roce 1942 hned po příjezdu do Osvětimi se dozvěděl o zabíjení Židů plynem. "Prosím o odpuštění. V otázce trestní viny musíte rozhodnout vy," prohlásil.

Gröning, který byl dobrovolníkem jednotek SS, v Osvětimi působil v období mezi květnem a červencem 1944 během takzvané maďarské akce, při níž nacisté do vyhlazovacího tábora transportovali více než 420.000 maďarských Židů. Obžalobě čelí právě kvůli údajnému podílu na smrti 300.000 z nich.

Podle státního zástupce se Gröning neúčastnil přímo násilností, pracoval prý pouze na odklízení zavazadel deportovaných vězňů. Média ho proto označují za osvětimského účetního. Údajně ale podle obžaloby věděl, že vězně označené za neschopné práce čeká smrt v plynových komorách, a svou prací tak podporoval systematické vyvražďování. Čelí proto obviněním z nápomoci trestnému činu.

K žalující straně se připojilo více než 60 lidí, jde o přeživší holokaustu a příbuzné obětí z Maďarska, USA či Kanady. V případě odsouzení hrozí Gröningovi trest odnětí svobody v délce přinejmenším tří let. Soud by přitom musel rozhodnout, zda zdravotní stav odsouzeného umožňuje odpykání trestu.