Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Řecko nad propastí: Na konci měsíce zaplatí důchody a už nic nezbude!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
17. dubna 2015
22:27

Řecká vláda musí využít posledních zbytků hotovostních rezerv, aby byla schopna na konci tohoto měsíce vyplatit důchody a mzdy státních zaměstnanců. Agentuře Reuters to dnes sdělil nejmenovaný vysoký činitel řeckého ministerstva financí, ministerstvo ale tuto informaci popřelo.

Evropská centrální banka (ECB) podle dalších zdrojů zkoumá scénář, kdy by řecká vláda po státním bankrotu začala vyplácet státním zaměstnancům namísto eur dlužní úpisy, čímž by v zemi v podstatě vznikla paralelní měna.

Samotné vládě dojde podle zdroje z ministerstva hotovost po 20. dubnu, od různých státních fondů a organizací si ale ještě bude moci půjčit poslední dvě miliardy eur (55 miliard Kč). Vláda si už několik měsíců vypomáhá krátkodobými půjčkami od státních institucí a využívá například rezerv aténského metra, úřadu práce, fondu pro sanaci bank, a dokonce i evropských zemědělských dotací pro řecké farmáře.

Pro poslední hotovostní rezervy si vláda údajně může jít do několika penzijních fondů a regionální správy. "Je to poslední zbytek hotovosti, kterou řecký stát má," řekl činitel, který si nepřál být jmenován.

"Zprávy tiskových agentur o hotovostních rezervách státu jsou nepodložené a my je kategoricky odmítáme," uvedlo ministerstvo financí bez dalších informací.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) dostalo ve dvou kolech slíbeno celkem 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu Kč). Země už od února tohoto roku jedná s mezinárodními věřiteli o uvolnění posledních 7,2 miliardy eur z druhého záchranného balíku, vláda ale musí nejprve předložit program reforem. Zatím však nepřišla s ničím, co by věřitelé považovali za přijatelné.

Pokud se Řecko v brzké době s věřiteli nedohodne, už mu zřejmě nezbudou peníze na další splátku dluhu u MMF. Do 12. května musí fondu uhradit 950 milionů eur a pravidelné daňové příjmy na to zřejmě vládě stačit nebudou.

Řecko letos musí Mezinárodnímu měnovému fondu z prvního záchranného balíku z roku 2010 splatit celkem přes devět miliard eur (přes 247 miliard Kč). Atény minulý týden uhradily fondu dluh kolem 450 milionů eur, už tehdy ale někteří členové vlády tuto splátku vzhledem ke zhoršeným finančním možnostem země zpochybňovali. Řečtí činitelé sice neustále zdůrazňují, že s vyhlášením platební neschopnosti se rozhodně nepočítá, premiér Alexis Tsipras ale v nedávném dopise německé kancléřce Angele Merkelové uvedl, že platby mezd a důchodů budou mít vždy přednost před splácením dluhů.

wimr.voght. ( 18. dubna 2015 09:26 )

jenže to zlodějská pakáž z Bruselu nedovolí

gabreta ( 18. dubna 2015 09:17 )

Čína i Rusko Řekům pomoc už nabídlo. Řekové vystoupí z EU a ta se celá rozsype!!

nojasne ( 18. dubna 2015 09:06 )

A co takovej nápad, zaplatit důchod jenom těm, kteří jsou starší šedesáti let a ty mladší ať ještě makaj ? Jo to by neprošlo ? No tak Posseidon s vámi hoši, začněte se učit rusky, Putin Vás na hruď nepřivine zadara.

tggb ( 18. dubna 2015 08:42 )

řekové se na ně vys.erou,ty už dávno koketujou s Putinem

tggb ( 18. dubna 2015 08:41 )

jenže v socialismu a posléze komunismu se peníze nepoužívají, ty kapitalistký opožděný blbečku

Zobrazit celou diskusi