Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Designér Petr Novague oživil legendu: Tohle je nové erko!

Autor: kon - 
18. dubna 2015
21:14

Úchvatný, rychlý a zatím jediný! Takový je automobil R200 Non-Fiction! Že vám připomíná nějaký vůz? Máte pravdu! Je totiž postaven podle české automobilové legendy Škody 110 R, přesněji podle závodní verze 130 RS.

„Škoda 130 RS je prostě československá legenda. Zvolit si její tvar jako východisko pro náš vůz bylo proto přirozenou volbou,“ tvrdí o svém skvostu český designér Petr Novague. S myšlenkou na nový vůz přišel v roce 2008. Postavil nejprve nepojízdnou maketu a čekal, kdo by sestrojil pojízdné auto. Nakonec se dohodl s ředitelem Kovovýroby Hofmann Markem Hofmannem a díky tomu je auto na světě.

S původní škodovkou má ale společné jen obrysy. Vůz je totiž postaven na bázi minulé generace Audi R8. Má stejný podvozek, řadu komponentů v interiéru, ale hlavně motor a převodovku! Díky tomu může 430 koní rozpohybovat tohle žihadlo až na 250 km/h.

Zatím mají v plánu výrobu asi 30 kusů, neboť vůz se bude vyrábět převážně ručně. A maximálně dva za měsíc. „Bude to malá série aut pro lidi, kteří chtějí mít v garáži něco zajímavého a jednou za 14 dní ho projet,“ vysvětlil Novague. Cena zatím nebyla stanovena. Podle informací Blesku ale půjde asi o 7 milionů korun.

Jediný vůz, který zatím existuje, je nyní vystaven v pražském centru DOX v Holešovicích. Vidět ho můžete až do 11. května. Pak ho budou jeho tvůrci testovat na okruhu.

Legendární škodovka

Model 110 R se vyráběl v sedmdesátých letech minulého století v závodě v Kvasinách. Časem byla vyvinuta i jeho závodní verze 130 RS, která vyhrála i mistrovství cestovních vozů. Celkem se od roku 1970 do roku 1980 vyrobilo 56 902 kusů a auto se prodávalo za 78 tisíc Kčs s tím, že výrobní náklady byly 34 281 Kčs.

Zobrazit celou diskusi