Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pocta pro ubodaného hrdinu, který bránil spolužačku: Jméno Petra ponese alej

Autor: shp, ČTK - 
15. dubna 2015
06:56

Zachoval se jako hrdina, bránil život spolužačky vlastním tělem, ale sám přitom přišel o život. Petr Vejvoda (†16) ze Žďáru nad Sázavou byl ubodán schizofreničkou Barborou O. (26) ve škole. Ve jménu jeho památky a hrdinství po něm bude pojmenovaná dubová alej.

Dubová alej na hrázi Veselského rybníka v Novém Veselí na Žďársku ponese od středy oficiálně jméno Petra Vejvody. Šestnáctiletého studenta žďárské střední školy loni na podzim zavraždila psychicky nemocná žena, když bránil spolužačku, které tím zachránil život. Útočnice zranila několik dalších osob.

Alej Petra Vejvody byla vysazena loni 17. října prezidentem Milošem Zemanem, hejtmany krajů a majitelem pozemků Constantinem Kinským. Pietního setkání se v 11:00 mají mimo jiné zúčastnit zástupci rodiny Petra Vejvody, Kraje Vysočina či studentovi učitelé a spolužáci.

Prezident Miloš Zeman už v úterý při návštěvě Karlovarského kraje oznámil, že Vejvodovi udělí v den státního svátku 28. října medaili Za hrdinství in memoriam. Střední škola ve Žďáru nad Sázavou odhalí pamětní desku připomínající hrdinství svého studenta na den Petrových narozenin 20. května.

moiaza ( 15. dubna 2015 09:25 )

Kladu si otázku. Je lepší být mrtvým hrdinou, nebo živým zbabělcem? Odpoví si každý sám.

Zobrazit celou diskusi