Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Království na vodě: Kanadská rodina žije v plovoucím domě

Autor: haj - 
12. dubna 2015
15:54

Vykašlali se na rušný život ve městě a unikli daleko od civilizace. Jejich domov vypadá jako z pohádky. Pár z Kanady žije v obrovském plovoucím domě. Svůj domov nazývají „Zátoka svobody“ a bydlí zde již 20 let.

Wayne Adams a Catherine King si v roce 1992 vytvořili zcela unikátní domov vzdálený půl hodiny lodí od Tofina v Kanadě. Dům, který se skládá ze dřeva, 12 plošin, obytných prostor a skleníků, totiž stojí přímo na vodě. Originální obydlí hraje veselými barvami, převládá tyrkysová a purpurová.

Navíc je dům zcela soběstačný. V několika sklenících rodina se dvěma dětmi pěstuje každý rok ovoce a zeleninu, v květináčích pak rostliny a květiny. Elektřinu jim vyrábí solární panely a fotovoltaické elektrárny. Domu nechybí ani maják.

Rodina zde žije celoročně, během zimních měsíců sbírá dešťovou vodu, v létě pak pitnou vodu získává z nedaleké studny na druhé straně zálivu.

Dříve měli Wayne a Catherine také hospodářská zvířata. Zbavili se jich, když zjistili, že se k nim snadno dostávají dravci. V blízkosti jejich „Zátoky svobody“ se totiž pohybují jeleni, vlci či vydry. Pěkně zavařit jim dokážou i krysy, které okusují základy plovoucího domu.

Koníčkem dvojice je zahradničení a tvorba vyřezávaných uměleckých předmětů ze dřeva, ale i ze slonoviny nebo mamutího klu. Některé jejich výtvory jsou vystavené v muzeu, jiné jsou na prodej ve městě Tofino.

Partneři prý milují návštěvníky, které rádi provedou svým královstvím a povypráví jim o tom, jak se jim podařilo odstřihnout od světa.

Zobrazit celou diskusi