Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smutek trpících: 50 pozůstalých po obětech letu 4U9525 se vydalo opět do Alp!

Autor: ČTK - 
4. dubna 2015
18:43

Příbuzní obětí pádu německého airbusu ve francouzských Alpách v sobotu znovu navštívili místo neštěstí, aby si prohlédli novou pamětní desku věnovanou mrtvým, která byla na místě odhalena. Podle agentury AFP dorazilo rozjímat k místu skonu jejich nejdražších pět desítek osob.

Přepravu příbuzných opět zajistila nízkonákladová letecká společnost Germanwings, jejíž airbus se 150 osobami na palubě se v oblasti v březnu zřítil. Aerolinky pro příbuzné zajistily ubytování v hotelu v Marseille na jihu země.

Odtamtud pak 48 lidí přijelo do obce Le Vernet, kde byla odhalena pamětní deska s textem ve čtyřech jazycích (tedy ve francouzštině podle území, kde došlo k neštěstí, v němčině a ve španělštině podle jazyka většiny obětí a v angličtině jakožto ve světovém dorozumívacím jazyce).

Na místě katastrofy už záchranáři skončili se sbíráním pozůstatků obětí a v současnosti shromažďují jejich osobní věci. Příští týden specialisté začnou se sběrem větších trosek stroje.

Ve čtvrtek byla nalezena druhá černá skříňka s technickými údaji o letu. V pátek bylo na základě její analýzy oznámeno, že druhý pilot havarovaného airbusu zvyšoval rychlost stroje poté, co letadlo navedl směrem k zemi. Podle vyšetřovatelů to potvrzuje kopilotův úmysl nechat letoun spadnout.

Už analýza první skříňky se zvukovým záznamem ukázala, že pád letounu způsobil druhý pilot. Nevpustil kapitána do pilotní kabiny a stroj navedl na horský masiv. Následné vyšetřování ukázalo psychické problémy 27letého Andrease Lubitze, který se asi rozhodl k sebevraždě a přitom i k zabití ostatních lidí na palubě.

Zobrazit celou diskusi