Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nevinný muž seděl 30 let v cele smrti. Za dvojnásobnou vraždu

Autor: ČTK - 
3. dubna 2015
19:50

Američan Ray Hinton seděl téměř 30 let v cele smrti poté, co byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu. Soud jej však nyní označil za nevinného. Hintonovi je 58 let, ve vězení skončil jako 29letý. A teď opět okusil, jak chutná svoboda.

Muž ze státu Alabama byl před lety odsouzen navzdory chybějícím důkazům, uvedla agentura AFP. Podle obhájců lidských práv je jedním z nejdéle pykajících vězňů v americké historii, kteří byli zproštěni viny.

V roce 1985 byl poslán do cely smrti za vraždu dvou vedoucích pracovníků provozovny rychlého občerstvení v alabamském městě Birmingham, kteří byli zastřeleni během loupežného přepadení.

Policie nenašla svědky ani otisky Hintonových prstů, on sám vinu popřel. Ten samý rok byl spáchán další loupežný útok na jinou restauraci a její vedoucí, který tentokrát zranění přežil, označil za pachatele Hintona.

Hinton tvrdil, že byl v době činu v práci vzdálené 25 kilometrů od místa činu. Policie však u jeho matky zabavila zbraň, kterou označila za vražednou zbraň z předchozího přepadení. Jeho obhájci tvrdili, že žaloba nepodala jednoznačný důkaz o tom, že by vystřelené kulky pocházely z této zbraně, a proti rozhodnutí se odvolali.

Nejvyšší soud pak loni nařídil nový proces, který nyní skončil v Hintonův prospěch. „Jsme nadšeni, že pan Hinton bude konečně propuštěn, neboť bezdůvodně strávil mnoho let v alabamské cele smrti, zatímco byly předkládány jasné důkazy o jeho nevině,“ řekl Hintonův hlavní advokát Bryan Stevenson z nevládní organizace Iniciativa za rovnou spravedlnost (EJI).

Podle této skupiny je jejich klient jedním z vězňů pobývajících nejdelší dobu v cele smrti a rovněž jedním z nejdéle vězněných Američanů, kteří nakonec byli osvobozeni. Hintonovi obhájci dlouhá léta argumentovali nejen nedostatkem důkazů, ale i tím, že byl odsouzen kvůli své tmavé barvě pleti.

stejne ( 3. dubna 2015 22:55 )

yokky je pgga...píšeš jako debil v každém nicku, ty psychouško.

stejne ( 3. dubna 2015 22:54 )

 

stejne ( 3. dubna 2015 22:54 )

No jooo USA, a kdepak je ta pizda pgga a anka, co? Ty děfky se tady nikdy neukážou, když je v USA průser, pruděj jen tehdy, když jde o Česko. Mrchy odporný. Obě nesnáším, provokují, pohrdají Českem, ale furt za námi lozej. Prostě debilky s vymytými mozky, ostatně jako každý v severní Americe.

yokky ( 3. dubna 2015 21:05 )

hlavne nekritizujte, n evite nic,,,ubozaci,,,,

akko ( 3. dubna 2015 20:27 )

Co se USA tyce,nedivim se nicemu...Kdyz dostanou pozustali milionove odskodneni za umrti kuraka,ktery nepochopil vystrahu na krabicce,ze je koureni skodlive....co dodat...To nepochopi jen totalni pitomec...A vezeni nevinnych?...v USA jsi tmavy,tak jdes sedet...Policajt zastreli maldeho cernocha a je vse v poradku...nic se nedeje,on se nejady duvod najde...USA je zvlastni "rezervace"...

Zobrazit celou diskusi