Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Na matku s malými dcerami spadl strom. Bouře nad Evropou si vyžádala 10 mrtvých

Autor: ČTK - 
1. dubna 2015
16:17

Bouře v Německu, Rakousku a Švýcarsku si vyžádala dohromady deset mrtvých a řadu zraněných. Zranění utrpěla i matka se dvěma malými dcerami (8 a 10 let), na které spadl v Německu desetimetrový strom. V Polsku se ocitly tisícovky domácností bez elektrického proudu.

Vichřice provázená deštěm a sněžením si v Německu vyžádala nejméně osm obětí a v Rakousku a Švýcarsku po jednom mrtvém, informovala dnes agentura DPA. Některé smrtelné nehody přitom s orkánem souvisejí spíš nepřímo. Například v Bádensku-Württembersku dva muži zemřeli při nehodě na zasněžené silnici a v Bavorsku další muž při silném krupobití na dálnici 95.

Už v úterý německá média informovala o dalších smrtelných případech, když se například v Sasku-Anhaltsku zřítil na muže blok betonové zdi, kterou se snažil zajistit proti pádu. U obce Montabaur v Porýní-Falci usmrtil vyvrácený strom dva lidi, když spadl na vůz silniční služby.

Také na severu Švýcarska zahynul 75letý řidič, na jehož vůz spadl vyvrácený strom, a v rakouském Mauthausenu zemřel 63letý muž, když chtěl zajistit zastřešení terasy. V celém Německu řada lidí v souvislosti s bouří utrpěla zranění. Jsou mezi nimi matka s dvěma dcerami ve věku osm a devět let, na které v úterý ve Výmaru spadl desetimetrový vyvrácený strom.

Zranění jedné z dívek jsou vážná. Tlaková níže Niklas byla ve střední Evropě jednou z nejsilnějších bouří uplynulých let. Nárazový vítr dosahující rychlosti až 192 kilometrů za hodinu v úterý mnohde vyvracel stromy, ničil automobily, domy i vysokonapěťové vedení.

V silniční, železniční, lodní i letecké dopravě zavládl chaos. Ještě dnes musí cestující na železnici počítat s omezeními, i když většina tratí je už průjezdných. Dnes ještě zůstávaly uzavřené tratě mezi Brémami a Hannoverem a Mnichovem a Rosenheimem. Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem bylo zrušeno více než 180 přistání a odletů a na komplikace se mají pasažéři připravit i dnes.

Orkán Niklas už sice Německo opustil, ale i během dneška bude podle meteorologů v zemi vládnout bouřlivé počasí. Zimní bouře zasáhly také další země střední Evropy. Například v Polsku museli hasiči vyjíždět k 2 500 zásahům a zhruba 65 000 lidí se ocitlo bez dodávek proudu, protože vyvrácené stromy poničily elektrické vedení. Zvlášť silně zasáhl orkán západ Polska, kde bouře vyvracela stromy a strhávala střechy z domů i elektrická vedení. Podle hasičů bylo poničeno zhruba 400 budov.

pyskotka ( 1. dubna 2015 16:52 )

Zobrazit celou diskusi