Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zadlužené Řecko prosí Rusko: Zlevněte nám plyn

Řecký premiér Alexis Tsipras
Řecký premiér Alexis Tsipras  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
31. března 2015
19:57

Řecko požádalo Moskvu o snížení ceny za dodávky zemního plynu. Atény také doufají, že Rusko zmírní své embargo na dovoz některých druhů potravin z Evropské unie a vyjme z něj ovoce pěstované zejména v Řecku. Řekl to dnes řecký ministr energetiky Panajotis Lafazanis po pondělní návštěvě Moskvy.

„Usilujeme o snížení ceny plynu na úroveň, jakou platí ostatní evropské země," řekl ministr na tiskové konferenci v Aténách. Lafazanis se v Moskvě sešel se svým ruským protějškem Alexandrem Novakem a šéfem monopolního vývozce plynu Gazprom Alexejem Millerem.

Gazprom je největším dodavatelem plynu do silně zadluženého Řecka. Řecký státní plynárenský podnik DEPA loni s Gazpromem sjednal snížení ceny o 15 procent se zpětnou účinností, připomněla agentura Reuters.

Do Ruska se 8. dubna chystá řecký premiér Alexis Tsipras. Obě pravoslavné země mají dobré vztahy a nová řecká vláda opakovaně říká, že není zastáncem sankcí vůči Rusku za jeho postup na Ukrajině. Tsipras dnes řekl, že nesouhlasí se sankcemi proti Rusku a že při své nadcházející návštěvě Moskvy by chtěl s Ruskem posílit obchodní vztahy.

Lafazanis uvedl, že Řecko chce dostat spolupráci s Ruskem v energetice na vyšší úroveň. Atény podle něj podporují nový ruský projekt plynovodu "Turecký proud" přes Černé moře do Turecka a navrhují jeho prodloužení do Řecka. Tento projekt je náhradou plynovodu South Stream, který měl směřovat přes Černé moře do Bulharska a dál, ale Rusko jej v prosinci kvůli námitkám EU opustilo.

Řecko podle ministra požádalo Rusko, aby zrušilo embargo na dovoz "klíčové zemědělské produkce" pro Řecko, jako jsou broskve, jahody nebo pomeranče. "Doufáme, že v této otázce dojde během premiérovy návštěvy Moskvy k pozitivnímu vývoji," řekl Lafazanis. Moskva uvalila embargo na dovoz ovoce a dalších druhů potravin z EU, USA a dalších západních zemí loni v srpnu odvetou za západní sankce vůči Rusku.

Na počátku února Atény odmítly spekulace některých médií, že by mohly výměnou za finanční pomoc Ruska zvážit ústupky v zahraniční politice vůči Moskvě kvůli krizi na Ukrajině. V rozhovoru pro agenturu TASS dnes Tsipras nicméně řekl, že je rezolutně proti sankcím.

Tsipras několikrát uvedl, že Řecko se nehodlá obrátit na Rusko s žádostí o finanční pomoc, kterou v této době zoufale potřebuje. Řecko už řadu týdnů jedná bezvýsledně s EU a dalšími mezinárodními věřiteli o podmínkách uvolnění zbylé části dohodnutého úvěru.

Ministr Lafazanis také uvedl, že velké ruské firmy se zúčastní tendrů na průzkum ložisek ropy a plynu v řeckých vodách. Atény prodloužily potenciálním investorům termín pro přihlášení se do tendrů na průzkumné vrty v Jónském moři a u pobřeží jižní Kréty do 14. července.

tgbb. ( 1. dubna 2015 05:41 )

N A S R A T H !!!

anka ( 1. dubna 2015 00:03 )

kung-fu-jane ( 31. března 2015 22:57 )

No lepší srab, netovice a levný plyn z Ruska než humanitární kulku ze samopalu od amerického dragouna....

gegos ( 31. března 2015 22:31 )

jedná reklamní agentura vložila do textu ,,a co děti" a hned po agentůře chtěli od Katapultu peníze za použitý slogan.V tů chvíli jsem si uvědomil,že budeme muset řekům platit po celou exitenci této civilizace.A to,že občas dělají je jen jejich dobrá vůle.Jen kolik soutěží používá řeckých slov, věda do dnes využívá řeckých pojmenování.Dříve patentový úřad neexistaval nastal čas za vše řekům platit.

ivuska1 ( 31. března 2015 22:20 )

Recko dobre to deate nenechte se zotrocovat EU a USA

Zobrazit celou diskusi