Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hanka a Tonča v zajetí: Rodiny jim mohly poslat boty a knihy

Autor: ljš - 
30. března 2015
15:06

Dva roky neviděly slunce a byly zavřené v jednom pokoji, přesto Hanka a Tonča neztrácely naději a věděly, že na ně jejich blízcí myslí a bojují o jejich záchranu. Únosci rodinám dokonce dovolili poslat dívkám balíček s osobními věcmi.

Podle časopisu Respekt nebyla dvě videa Hanky a Tonči, která se objevila v českých médiích, jediná, která byly dívky nuceny natočit. V druhé polovině loňského roku totiž přišlo další, v pořadí třetí, které ale bylo určené jen rodinám a vyjednavačům. Další pak následovalo v lednu.

Vyšlo také najevo, že během vyjednávání se prostředníkům podařilo dosáhnout ústupků ze strany únosců. Vláda sice popírá, že by za dívky platila výkupné, spekuluje se ale, že nakonec ozbrojenci své požadavky snížili z dvaceti milionů dolarů na dva (50 milionů korun).

Dívkám také velmi pomohlo, že jim mohly jejich rodiny poslat několik užitečných maličkostí jako boty nebo knihy. Podle Respektu dívky dostaly například průvodce učením starých Toltéků Čtyři dohody.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Časopis také uvedl, že dívky unesla malá skupina, která operuje na území Tálibánu, ale nespadá přímo pod něj. Únosci prý s jakoukoli aktivitou otáleli, protože se báli, že je větší organizace v okolí o zajatkyně připraví a utrží za ně peníze samy.

Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

charles009 ( 30. března 2015 23:56 )

Jses hrozny PRASE!!!!kdybys nemel pravdu,tak to myslim vazne!!!!

charles009 ( 30. března 2015 23:54 )

MAS MUJ PODPIS

japos22 ( 30. března 2015 22:02 )

A tady ja hysterie - vy jste humus - vy boty nemáte?

simeonsimeonovic ( 30. března 2015 21:29 )

 Takže je nám to podáno vlastně takhle: holky se vlastně měly dobře, taková dvouletá dovolená. Rodina jim posílala potřebné věci. Všichni na to, jak je pustili udělali hradbu mlčení, což je velká chyba. Protože takhle to vypadá jako rutinný příběh, prostě zajali a zase pustili. Zeman by jim nasekal zadky, má samozřejmě pravdu. Teď je za to napadán. Takže o čem je tento příběh? o senzaci. Teď jde o to, kdo zakoupí práva k nafilmování celého příběhu. Ale ani tam se nedozvíme, jak vlastně byly propuštěné. Média mají o čem mminimálně týden psát.

jerry ( 30. března 2015 18:53 )

Rodiny nepochybně nezapomněly do balíčků přibalit dostatečnou zásobu prezervativů a lubrikačního gelu. Což považuji za velmi prozíravé.

Zobrazit celou diskusi