Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turci začali hlídat hranice: Zadrželi šest Nizozemců, kteří spěchali k teroristům

Turci zadrželi šest Nizozemců, kteří spěchali k teroristům
Turci zadrželi šest Nizozemců, kteří spěchali k teroristům  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
29. března 2015
21:14

Turecké bezpečnostní síly zadržely pět občanů Nizozemska, kteří se pokoušeli o nelegální přechod hranic do Sýrie. Podle dnešního sdělení turecké armády není jasné, proč o to usilovali. Turecko patří mezi nejčastější země, z nichž se cizinci ze Západu snaží dostat do Sýrie a Iráku, aby se tam připojili k radikálnímu islamistickému hnutí Islámský stát (IS).

Do bojů v Sýrii a Iráku se v řadách IS zapojilo podle odhadů amerických tajných služeb kolem 20 000 cizinců z 90 zemí světa. Asi 3 400 z nich údajně pochází ze západních zemí. 

Turecko je terčem kritiky za to, že nestřeží lépe své jihovýchodní hranice. Ankara naopak obviňuje západoevropské země z toho, že dovolují cestovat lidem, kteří jeví sklony přidat se k džihádistům. 

Šéf německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen dnes řekl, že po bok džihádistů na Blízkém východě se postavilo už na 650 radikálních muslimů z Německa a čím dál větší podíl mají ženy. Britské bezpečnostní služby uvádějí, že od loňska vycestovalo do Iráku a Sýrie asi 600 Britů.

lug70 ( 29. března 2015 22:52 )

Vsadil bych boty, že Mustafa, Mohamed, Ibrahim, Hassan a pod. Zkrátka Holanďané jak cyp.

mourovata.kocka ( 29. března 2015 22:33 )

 Jaká byla jména těch "Nizozemců"?

Zobrazit celou diskusi