Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vláda nám pravdu nikdy neřekne, říká Šándor o výkupném za Hanku a Tonču

Autor: šim - 
28. března 2015
19:47

Kde byla krátká diplomacie, tam nastoupila vlivná muslimská charitativní organizace IHH z Turecka, která přivedla unesené Češky Hanku a Tonču domů. Jak Češi, tak Turci o podrobnostech mlčí. Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že Česká republika za dívky žádné výkupné neplatila.

Jako v případě v Libyi uneseného Čecha Pavla Hrůzy, tak v případu unesených Hanky a Tonči čelní ústavní činitelé opakovali, že s teroristy se nevyjednává a žádné výkupné se platit nebude. Na tom, že za Hanku a Tonču, které se po dvou letech v sobotu vrátily domů do Česka, nezaplatila ČR ani korunu na výkupném, trvá ministr vnitra Milan Chovanec. "Platí, že český stát nevyjednává s teroristy ani neplatí výkupné," řekl v ČT ministr Chovanec.

Pro ČT to potvrdil také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Ten také řekl, že přepravu dívek z Turecka do Česka zajišťovala turecká nadace IHH. Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla, že česká diplomacie zná cestu a způsob, jakým se unesené Češky dostaly domů, nechce ho ale zatím komentovat.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Bezpečnostní expert Andor Šándor však Blesk.cz řekl, že se občas „žongluje s pojmy“. „Řekne se, že s únosci se nevyjednává, tak se myslí, únoscům se neplatí. To kvůli domněnce, že bychom teroristy povzbuzovali k dalším únosům. Ale třeba Američané neplatí a stejně je unáší. Ve skutečnosti jsou taková prohlášení nesmysly, s teroristy a únosci se vždycky vyjednává," řekl Šándor Blesku.

„Jsem si jist, že se nikdy nedozvíme a česká vláda nikdy nepotvrdí, že by zaplatila nebo že by půjčila rodinám na zaplacení výkupného. Nepotvrdí ani žádnou jinou dohodu. Sama IHH nemá zájem, aby někdo promluvil, protože by tak ohrozila své další případy. Skupina může držet víc unesených,“ dodal.

popocatepetl ( 28. března 2015 20:45 )

Aspoň jeden rozumný názor.

milofr ( 28. března 2015 20:39 )

podrazák Chovanec a křivák Zaorálek jako vždy lžou, stát možná nedal peníze ale zase poslali nějaké ty včeličky co dělají dírky do těl a ty trubičky ze kterých létají

bre-burda ( 28. března 2015 20:09 )

Svět je trochu složitější, než aby každý musel vědět pravdu. Jde totiž o ty, co ještě neměli to štěstí být propuštění. - Pravda, Američany unášejí, ale kolikrát více by jich bylo unášeno, kdyby USA výkupné platily. Ví to někdo?

buban ( 28. března 2015 20:03 )

Není třeba Šándora, ani Cimického, ani Sobotky. Holky byly vráceny do Česka za účelem šíření islamismu v Česku.

ivoadler ( 28. března 2015 19:57 )

 Vláda nám neříká pravdu nikdy. Proč by měl být tento příklad výjimkou?

Zobrazit celou diskusi