Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teroristé v Sýrii naverbovali 400 dětských vojáků! Říkají jim lvíčata chalífátu

Autor: ČTK - 
24. března 2015
19:31

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) naverbovali v Sýrii do svých řad až 400 dětí. Snaží se tak prý mimo jiné kompenzovat výpadky v přílivu nových bojovníků. Oznámila to syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Na severozápadě Sýrie se prý IS spojil s islamisty věrnými teroristické organizaci al-Káida. Jejich společným cílem je dobytí západosyrského města Idlib. V Damašku se dnes setkali ministři zahraničí Sýrie a Iráku, aby dojednali způsoby užší spolupráce v boji proti radikálům.

Podle SOHR poskytuje IS naverbovaným dětem vojenský výcvik a také výuku radikálního islámu. Označuje je za „lvíčata chalífátu“. Děti jsou ve věku do 18 let a IS je pro svou věc hledal poblíž škol, mešit a veřejných prostranství, na nichž se konají popravy odpůrců IS. Jeden z těchto chlapců byl zřejmě na videu, na němž zabil izraelského Araba za údajnou špionáž ve prospěch Izraele. Francouzská policie hocha identifikovala jako možného příbuzného francouzského teroristy Mohameda Meraha, který zabíjel v Toulouse v roce 2012. 

„Využívají děti, protože je snadné vymýt jim mozek. Mohou si z nich udělat, co chtějí, zabrání jim pokračovat ve školní docházce a místo toho je pošlou do škol IS," řekl Ramí Abdar Rahmán z organizace ochránců lidských práv. 

IS vyhlásil loni chalífát na severu Sýrie a Iráku. Na tomto území pozabíjel civilisty, cizince i novináře a mnoho vražd zachytil na videa. Na některých jsou vidět přihlížející děti, některé se vražd i účastní. 

Abdar Rahmán řekl, že možným důvodem náboru velkého množství dětí může být i to, že od začátku roku IS získává obtížněji nové dospělé bojovníky – připojilo se jich jenom 120. Po červnové bleskové ofenzivě do severního Iráku se přitom k IS hlásilo asi 1200 nových bojovníků měsíčně. Jedním z důvodů je prý zpřísnění kontrol na hranici mezi Tureckem a Sýrií, kudy noví zájemci přicházeli, ale i větší sledování islamistů na Západě. 

Abdar Rahmán také tvrdí, že IS povzbuzuje rodiče, aby poslali děti do jeho výcvikových táborů, a v některých případech za to platí. Branci se učí zacházet se střelnými zbraněmi, řídit automobily a bojovat. Mnoho dětí IS využívá jako informátory a strážce svých velitelských stanovišť. Přijímá do svých řad také děti s vrozenými vadami. 

IS podle syrských aktivistů trpí v poslední době také finančními problémy. Hlavními zdroji příjmů radikálů jsou totiž výnosy z těžby a prodeje ropy. Americké a spojenecké nálety ale často míří právě na ropná pole a ničí jejich infrastrukturu. 

anka ( 24. března 2015 22:44 )

Zobrazit celou diskusi