Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příčina havárie Airbusu A320 ve Francii: Teroristický útok, nebo technická závada?

Autor: ČTK - 
24. března 2015
16:36

Aerolinky Germanwings zatím nechtějí spekulovat o příčině nehody Airbusu A320, který se dnes zřítil nad jižní Francií. Zástupci společnosti nicméně na tiskové konferenci oznámili, že letoun ještě dnes ráno bez komplikací letěl z Düsseldorfu do Barcelony. Letadlo se zřítilo při zpáteční cestě, podle francouzských úřadů zemřelo všech 150 osob na palubě.

„Letadlo opustilo řádnou letovou hladinu minutu poté, co jí dosáhlo, a zahájilo sestupný let. Ten trval celkem osm minut. V 10:53 se přerušil kontakt s francouzským radarem, když bylo letadlo ve výšce asi 6000 stop (asi 1800 metrů). Pak došlo k nehodě,“ řekl šéf Germanwings Thomas Winkelmann.

Video Letadlo padalo 8 minut, včera prošlou technikou! - Zuzana Brzáková, David Vaníček
Video se připravuje ...

Důvody sestupného manévru společnost nezná. „Je mnoho důvodů, proč to tak mohlo být. Je otevřené, jestli pilot zahájil sestupný let úmyslně, nebo neúmyslně. Kdybych cokoli řekl, byla by to divoká spekulace. Musíme ty důvody zjistit a na to potřebujeme černé skříňky a informace z místa nehody,“ řekl Winkelmann.

Aerolinky chtějí spolupracovat s francouzskými, německými i španělskými úřady i s výrobcem letadla na zjištění příčin nehody. „Jakmile je budeme znát, přijmeme opatření, aby se podobný incident už nikdy neopakoval,“ prohlásil Winkelmann.

Video Trosky - Youtube.com
Video se připravuje ...

Podotkl přitom, že poslední rutinní kontrola havarovaného letadla se uskutečnila v pondělí v Düsseldorfu. Poslední velká pravidelná kontrola letadla v závodech firmy Airbus se uskutečnila v létě 2013. Pilot byl podle Winkelmanna zkušený, pro Germanwings a jejich mateřskou společnost Lufthansa létal deset let a s letadly Airbus měl nalétáno přes 6000 hodin.

„Na palubě bylo 144 cestujících, z toho dvě batolata, a celkem šest členů posádky,“ uvedl Winkelmann k obětem nehody. Národnosti cestujících, kteří byli na palubě letadla, nezveřejnil. Germanwings tak podle něj učiní až poté, co informují pozůstalé po všech obětech.

Zástupci aerolinek pouze uvedli, že letadlem cestovalo 67 Němců. Česko zatím nemá informace o tom, že by na palubě byli nějací čeští občané.

Germanwings i přes nehodu nehodlají omezit provoz svých letadel. Všechny spoje by měly nadále létat podle pravidelných letových řádů.

cid2000 ( 24. března 2015 21:05 )

 Je to fakt smůla a neštěstí,ale z technického hlediska mě není jasné,když v letadle je vše x-krát zjištěné,že v posledních katastrofách letounů v Indickém oceánů dvě letadla a na Ukrajině nefungovala během pádu/sestupu žádná komunikace,ELT vysílače atd.Že posádka nedokázala říci ani pár krátkých vět co se děje,proč padají,jaký je problém,který trvá cca 10minut.Ani pár slov,hoříme,bomba,tlak,kouř,tah motoru,prostě něco!Divné.Ukrajinský se dá pochopit.Exploze nějaké rakety,ale tyhle další tři letadla?

antikaprik ( 24. března 2015 19:29 )

Máte to tam redaktori pekne zariadené. Stačí písať s medzerami, bodkami a pod a možno napísať čokoľvek? Aj to, že je dobré že lietadlo padlo? Vy ste tam čo - retardovaní?

antikaprik ( 24. března 2015 19:07 )

Si ty ale čistý ***. Bez medzier.

zlymikes ( 24. března 2015 17:58 )

Už je to tady - Teroristický útok, nebo technická závada? - vždyť to tam ten moderátor na 24 celé odpoledne tlačil.

Zobrazit celou diskusi