Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčířova matka si stěžuje: Vyšetřovatel mi vyhrožuje vězením!

Autor: ČTK - 
24. března 2015
15:44

Matka uprchlého Radovana Krejčíře, který ve vězení v JAR čelí několika obžalobám včetně vraždy, údajně požádala české úřady, aby prošetřily kroky soukromého jihoafrického vyšetřovatele Paula O’Sullivana. Muž, který se Krejčířovou kauzou zabývá dlouhodobě, jí prý vyhrožoval.

Server Eyewitness news má údajně k dispozici oficiální žádost zaslanou právníky Naděždy Krejčířové české policii. Píše se v ní mimo jiné, že O’Sullivan ženě vyhrožoval, že má pro ni v Jihoafrické republice připravenou celu. Krejčířová rovněž odmítá vyšetřovatelova tvrzení, že oslovila nájemného vraha, a dokonce mu zajistila zbraň.

Matka podnikatele, který z Česka uprchl před vyšetřováním, po české policii žádá, aby prověřila veškeré pokusy o vydírání, hrozby, pomluvy i falešná obvinění. Pražská policie se oznámením zabývá. Vše je ale na počátku, proto nemůže blíže specifikovat okolnosti prověřování. Prohlásila to mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Podle jihoafrických médií byl O’Sullivan v České republice na začátku března a mluvil s policií. Žádné vyšetřování jeho osoby podle něj neprobíhá. Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly.

Jihoafrické soudy již projednávají čtyři kauzy, ve kterých Krejčíř figuruje. Kromě obžaloby z účasti na dvou vraždách – údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy – čelí také obžalobě z pokusu o vraždu právě soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby.

V poslední kauze je Krejčíř obžalován z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat od něj informaci o jeho bratrovi, který prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a který i s drogou zmizel.

V Česku byl Krejčíř v roce 2012 odsouzen k jedenácti letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V prosinci 2013 mu pražský odvolací soud trest o půl roku snížil. V kauze týkající se údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro čelí Krejčíř v současnosti obvinění z několika různých trestných činů. Rozhodnutí o případném Krejčířovu vydání do ČR brání v JAR neuzavřené azylové řízení.

marlen52 ( 24. března 2015 19:18 )

jaképak vyhrožuje ta už měla dávno sedět

antiall ( 24. března 2015 19:13 )

 Čeho se ona bojí? Vždyť žije v Čechách a spravuje majetek svého syna.

bibi-oliver ( 24. března 2015 17:42 )

proč se nevrátí do čr?udělali tam velmi dobrou pověst čechům tak at si to vše pěkně užívají.být jí tak zalezu hluboko pod zem at o mně nikdo neslyší,myslím že to je ta největší arogance chtít po čr nějaké vyšetřování

zauber ( 24. března 2015 17:06 )

Ta stará vražda sice měla být pod zámkem už dávno, ale hlavně měl stát zabavit veškerý majetek jí i jemu.

tubka.jentak.jen. ( 24. března 2015 16:49 )

ještě pícháš? děvko?

Zobrazit celou diskusi