Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Další případ poleptání kyselinou jde k soudu: Útočníkovi hrozí až výjimečný trest

Autor: ČTK - 
24. března 2015
15:21

Žalobci poslali k soudu případ muže, který loni v Praze poleptal bývalou přítelkyni kyselinou. Za pokus o trýznivou vraždu mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. ČTK to dnes řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Případ bude řešit pražský městský soud.

Případ se stal loni 27. srpna v pražské Michli. Policie obvinila tehdy devětačtyřicetiletého Milana Balamutu, který podle detektivů nejprve ženu polil kyselinou chlorovodíkovou, pak louhem na čištění odpadů a nakonec kbelíkem vody, aby vznikla chemická reakce, jež může způsobit těžkou zdravotní újmu. Poté ji ještě oloupil o kabelku s mobilním telefonem a několika stokorunami. 

Policie krátce po útoku vyhlásila po muži pátrání, které bylo poměrně složité, protože s přítelkyní žil pod falešným jménem. Policie tak neměla zmapovaný jeho pohyb za posledních deset let, kdy přebýval u osamělých žen, které neznaly jeho pravou totožnost. Dopaden byl den po útoku v okolí stanice metra Želivského, kde se podle policejních tipů vyskytoval častěji. 

Kriminalisté tam muže v podstatě náhodou potkali a zatkli. Soud ho pak poslal do vazby. „Všechno doznal,“ řekl po dopadení údajného pachatele novinářům vedoucí pražského oddělení loupeží Jiří Zábrodský. Detektivové podezřelého nejprve obvinili z loupeže, za kterou mu hrozilo až 12 let vězení. Žalobci však případ překvalifikovali podle přísnějšího paragrafu.

Podobný útok loni objasnili také policisté v Plzni, kde Jan D. podle obžaloby v listopadu 2013 polil kyselinou svoji bývalou přítelkyni Martinu. Případem se tento týden začal zabývat plzeňský krajský soud. Muži hrozí také až doživotní vězení.

Zobrazit celou diskusi