Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Magdalénce dávali 50% šanci na život: Porazila leukémii, ale má strach z doktorů

Autor: Tereza Hodáliková - 
23. března 2015
05:00

Bojovala se zákeřnou leukémií, lékaři jí dávali 50% šanci a rodina se tomu musela podřídit. Až tak, že na ni bráška žárlil a chtěl být také nemocný! Po dvou letech se za Magdalénkou (3) Blesk vrátil.

Krásná holčička zabojovala a lékaři o ní dnes říkají, že je zdravá. „Za ty dva roky se toho dost změnilo, především to, že je v uvozovkách zdravá. Dnes je to sice tak a za týden to může být jinak, tak to bereme,“ prozradila Blesku maminka Jana Dolejší (33) s tím, že zrovna před týdnem byla s holčičkou na výroční kontrole. „Tam jsme absolvovali všechna vyšetření. Bylo to náročné, brali malé dokonce sedm velkých ampulí krve. Vše ale dopadlo nejlépe, jak mohlo,“ pokračuje maminka.

Součástí velkého vyšetření bylo mimo jiné i EKG srdíčka. Pro někoho obyčejné vyšetření, pro malou Magdalénku velký problém… „Když jsme na tom byli před půl rokem, tak mě začala prosit u doktora, že nechce hadičku do srdíčka, a byl velký problém. Lékaři i já jsme si mysleli, že si nemůže nic z dřívějška pamatovat, ale ukázala, že ano,“ dále vzpomíná s tím, že na další vyšetření ji už začala týden dopředu připravovat.

„Celkově je problém jakékoliv vyšetření vleže, nevím, zda je to tím, že jí dělali dříve ty ‚lumbálky‘, zda si to taky pamatuje. Ale jakmile u lékaře leží, tak se klepe a je zle. Když jsme šli třeba na krev, tak se na mě úplně v pohodě obrátila a říká: Maminko, neboj se, já plakat nebudu,“ popisuje Jana.

Sama pomáhá

Peníze… Problém, který musela celá rodina řešit během celé léčby. Maminka se plně věnovala Magdalénce a prakticky všechny peníze šly na pobyt v nemocnici. „Tenkrát nám začal pomáhat Dobrý anděl. Když jsem jim psala první dopis, tak jsem tam napsala, že strašně doufám, že jednou se budeme moct stát anděly my, a to se naštěstí vyplnilo,“ pochlubila se maminka s tím, že od 1. října loňského roku je právě malá Madlička přihlášená jako jeden z Dobrých andělů a jejím jménem rodiče zasílají příspěvky na pomoc ostatním nemocným...

Když malá Magdalénka onemocněla v 5 měsících, lékaři jí nedávali prakticky žádnou šanci. „Byl to jeden z nejhorších okamžiků, když mi paní doktorka řekla, že její stav je opravdu kritický a neslučitelný se životem a že je možné, že to nezvládne, a že máme být u ní, abychom se mohli rozloučit,“ vzpomíná maminka. V roce a půl už to bylo 50 % a nyní? „Procenta neřešíme, ani nám žádná lékaři neříkají a my to ani nezjišťujeme. Paní doktorka nám jen řekne, když jdeme z vyšetření, že máme krásnou zdravou holčičku, a jedeme domů,“ říká Dolejší. „Madlička nám pěkně roste. Za rok 7,5 centimetru. Jen zatím moc ‚netloustne‘, už dva roky má 12 kilo,“ popisuje maminka Jana.

Jak to bere bráška Matýsek?

Léčbu Magdalénky úplně dobře nenesl její bráška Matýsek. „V jednu chvíli přišel stav typu, že si přede mě klekl a začal plakat, ať už neodcházím do nemocnice a zůstanu s ním doma. Nebo mi řekl, že by si přál být také nemocný. Dnes už to naštěstí bere jinak, ale bojím se, zda mi to někdy nevyčte,“ skoro až pláče Jana.

Vzkaz maminky rodině:

Přes Blesk jsem se rozhodla teď a tady moc poděkovat celé naší rodině, všem babičkám a dědečkům, sourozencům a kamarádům, kteří vždy pomáhali a pomáhají! Bez jejich podpory bychom to všechno zvládali mnohem hůře! Děkujeme, že vás máme. :-)

vog.ht. ( 23. března 2015 10:27 )

Asi tě nechtěli vyšetřit hloubkově

0707 ( 23. března 2015 10:11 )

přesně tak! Dítě by se nemělo zbytečně strašit a navíc ho utvrzovat v mylných informacích. Maminka by neměla motat dohromady hrušky s jablkama !

Zobrazit celou diskusi