Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britský muslim chtěl setnout hlavu vojákovi: Dostal za to 22 let

Britský muslim dostal 22 let za přípravu setnutí hlavy vojákovi
Britský muslim dostal 22 let za přípravu setnutí hlavy vojákovi  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
20. března 2015
19:22

Devatenáctiletý Brit, který se přihlásil k islámu a poté se rychle radikalizoval, byl dnes odsouzen ke 22 letům vězení za to, že připravoval setnutí hlavy některému britskému vojákovi. Londýnský soud podle agentury AP dospěl k závěru, že mladík by útok uskutečnil, kdyby ho policie nezatkla. Měl prý za vzor dva islamisty, kteří v roce 2013 na londýnské ulici zavraždili vojáka Leeho Rigbyho.

V době zatčení loni v srpnu mladík prozkoumával okolí vojenské školy ve východním Londýně. Ve svém batohu měl kladivo, nůž s čepelí o délce 30 centimetrů a islamistickou vlajku. Jeho přítelkyně vypověděla, že jí řekl, že chce zabít nejméně jednoho vojáka.

Brusthom Ziamani, který se narodil v Londýně, začátkem roku 2014 přestoupil k islámu. Začal se stýkat s islámskými radikály a na Facebooku uvedl, že si přeje zemřít ve jménu Alláha. "Zákon šaría je na cestě do našich ulic. Uplatníme ho, je to součást naší víry," uvedl loni mladík.

U soudu ale Ziamani tvrdil, že se ve skutečnosti k žádnému násilí nechystal. Vše prý říkal jen proto, aby zapůsobil na svou dívku a aby udělal radost svým známým islamistům. "Chtěl jsem se přizpůsobit těmto lidem, protože mi poskytovali bydlení a neměli rádi umírněný islám," řekl obžalovaný.

Jeho obhájce Naeem Mian při procesu prohlásil, že mladík by neměl být přísně odsouzen jen za to, že vyjadřoval "bezpochyby odpudivé postoje", když ale nic nespáchal.

Představitel britské protiteroristické brigády Richard Walton u soudu naopak zdůraznil, že Ziamani představuje hrozbu pro zemi. "Je to chlapec, který se nechává ovlivňovat a který se radikalizoval. Rychle si osvojil extremistické a násilnické myšlení," uvedl Walton.

jonn ( 21. března 2015 07:35 )

Chce zemřít ve jménu Aláha , tak ať mu to umožní .

308win ( 20. března 2015 23:05 )

Odvézt zmetka do prostřed pouště bez kapky vody a ještě ho tam zahrabat do půl pasu To by myslím mohl být dostatečně odstrašující trest pro podobné magory Jinak Islám do Evropy nepatří!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi