Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srbské úřady vyzvaly lidi, aby neházeli do smetí ruční granáty

Srbské úřady vyzvaly lidi, aby neházeli do smetí ruční granáty
Srbské úřady vyzvaly lidi, aby neházeli do smetí ruční granáty  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
18. března 2015
08:03

Srbská vláda požádala obyvatele této balkánské země, aby nevyhazovali ruční granáty a další střelivo do odpadků. Za situace, kdy se zpřísňuje kontrola nad zbraněmi, které lidé přechovávají, se úřady snaží předejít různým nešťastným událostem.

Obyvatelé Srbska mají od války v Jugoslávii ze začátku 90. let minulého století podle odhadů poukrývané statisíce kusů zbraní. Další milion jich je oficiálně zaregistrovaných. V Srbsku žije 7,3 milionu lidí. 

Srbský parlament v souvislosti s nárůstem zločinnosti minulý měsíc zpřísnil pravidla ohledně držení střelných zbraní. Zájemci o ně musejí podstoupit zdravotní kontrolu. 

Do 4. června byla vyhlášena amnestie a lidé mohou zbraně odevzdat na policii. Pokud je potom budou držet bez povolení, hrozí jim až pět let vězení. Nicméně kvůli obavám, že lidé zvolí nejjednodušší cestu a zbraně hodí do běžného odpadu, je ministerstvo vnitra žádá, aby místo toho zavolali policii, která už si s nechtěnými kousky poradí. 

„Netušíme, kolik kusů (zbraní) lidé drží bez povolení. Odhady se pohybují mezi 200 000 a 900 000 kusy, takže čím více se nám podaří získat díky amnestii, tím lépe,“ řekl agentuře Reuters jistý policista. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi