Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Foley, kterému džihádista John uřízl hlavu: Teroristům pláchl, ale vrátil se pro parťáka!

Autor: shp - 
17. března 2015
12:21

Americký novinář James Foley, kterému jako prvnímu uřízl džihádista John na zastrašujícím videu ISIS hlavu, se dvakrát pokusil uprchnout z vězení. Jednou se mu to dokonce povedlo, avšak jeho parťáka zajali. Foley ukázal charakter a vrátil se pro něj. Stálo ho to život.

Britským novinám popsal dramatický útěk Španěl Javier Espinosa, který se také dostal do zajetí teroristů. Na rozdíl od Foleyho měl ale štěstí. Loni ho radikálové propustili.

Foley se o útěk pokoušel se svým kamarádem, britským novinářem Johnem Cantliem, se kterým se sblížili v zajetí. Brit je rukojmím radikálů dodnes a objevil se na sérii videí, kde své únosce z donucení obhajuje.

Foley a Cantlie se pokusili utéct dvakrát. Poprvé se jim to nepodařilo hned zpočátku. Dopadli je, když se snažili zbavit se želízek klíčem, který si sami vyrobili,“ prohlásil Espinosa. Jenže je chytili a oba zbili jako psy.

Podruhé se Foleymu podařilo utéct, ale jeho parťáka dopadli. „Když unikl z místnosti pro vězně, čekal na Cantlieho, ten šel jako druhý. Ale ostraha si všimla, že je Cantlie volný. Foley se mohl pokusit utéct sám, ale vzdal se,“ dodal Španěl.

Nemohl jsem nechat Johna samotného,“ řekl poté Foley Espinosovi. Zachoval se jako hrdina, ale zaplatil za to daní největší – vlastním životem. Na prvním ze série děsivých videí mu maskovaný džihádista John uřízl hlavu.

Video Děsivá poprava Foleyho. - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi