Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Milion Brazilců vyšlo do ulic: Došla jim trpělivost, protestují proti korupci

Protesty v Brazílii jsou poklidné
Protesty v Brazílii jsou poklidné  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
15. března 2015
21:36

Až milion lidí se dnes po celé Brazílii účastní protestních pochodů proti stagnující ekonomice, rostoucím cenám a korupci. Požadují ale také, aby byl zahájen proces ústavní obžaloby levicové prezidentky Dilmy Rousseffové, kterou podezírají ze zneužití pravomocí. Protesty jsou ale podle televizních záběrů většinou poklidné.

Protestní pochody se konají v době, kdy se Brazílii nedaří překonat ekonomickou a politickou krizi a vrátit se k hospodářskému růstu, který se zastavil v roce 2011. Tehdy se Rousseffová poprvé ujala úřadu.

Nejvíce demonstrantů je hlášeno ze Sao Paula, kde se jich podle agentury AFP sešlo asi 580 000. Vysoká je účast i v Riu de Janeiro a v hlavním městě Brasília. Demonstrace se konají ve více než sedmi desítkách měst po celé zemi, asi 15 000 lidí bylo také u slavné pláže Copacabana.

Rousseffová se před třemi měsíci ujala již podruhé úřadu prezidentky a není pravděpodobné, že by se chystala rezignovat nebo jí hrozilo obvinění ze zneužití pravomocí, po kterém volá mnoho jejích odpůrců. Těm se nelíbí pět let ekonomické stagnace a korupční skandál ve státní energetické společnosti Petrobras. Ten je považován za vůbec největší případ korupce v dějinách Brazílie.

Dnešní protesty jsou převážně poklidné, na rozdíl od masivních demonstrací v roce 2013, kdy Brazilci protestovali proti vysokým výdajům v souvislosti s konáním fotbalového mistrovství světa v roce 2014.

Mnoho ekonomů očekává, že Brazílie se letos propadne do recese. Míra inflace je na desetiletém maximu a místní měna real klesla v letošním roce k dolaru o více než 22 procent.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

moiaza ( 16. března 2015 08:37 )

Proč píšete jako bratři oba. Stačí když své dojmy napíše jeden. tgbg by mohl jít třeba na pivo.

moiaza ( 16. března 2015 08:36 )

Dizkuse blbečku by nám dnes chyběla. Díky chlapci. Aspoň takto vyloudíte úsměv na tváři nás, myslící vlastním mozkem. Což by-bohužel, nemáte.

moiaza ( 16. března 2015 08:33 )

Brazilčané by měli přijít k nám na školení, jak se vymývají mozky. Pak by jim byla korupce lhostejná a s úsměvem na tváři by pak zaplatili všechny korupční aféry vlády. Jako české tupé stádo ovcí.

tgbg ( 16. března 2015 07:39 )

Zvolili si socbolševizmus. Co tedy čekali?

Zobrazit celou diskusi