Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Roční holčičku zabil pneumokok: Nebyla očkovaná

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
9. března 2015
17:04

Prožívají obrovskou bolest! Rodiče patnáctiměsíční holčičky přišli o to nejcennější, co na světě měli. Jejich dcera podlehla v českobudějovické nemocnici zákeřnému infekčnímu onemocnění, proti kterému nebyla očkovaná.

Holčička byla podle serveru iDNES.cz, který na případ upozornil, hospitalizována v polovině února. Rodiče ji do nemocnice přivezli s velmi vysokými horečkami, zvracením a poruchami vědomí.

Lékařům se nakonec život holčičky zachránit nepodařilo. „Bohužel musím potvrdit, že boj s infekcí byl přes veškerou péči lékařů neúspěšný,“ řekla serveru krajská epidemioložka Jitka Luňáčková.

Podle lékařů byla klíčovým problémem skutečnost, že dítě nebylo proti pneumokokové infekci očkované. Očkování proti této bakterii se přitom doporučuje už do jednoho roku věku, protože právě děti do čtyř let jsou v největším ohrožení, protože nemají ještě plně vyvinutou obranyschopnost. Druhou rizikovou skupinou jsou pak senioři nad 65 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

taky1chytra ( 9. března 2015 19:40 )

Úmrtí kojenců a batolat po hexavalentní vakcíně http://www.rozalio.cz/index.php/o-ockovani/ze-zahranici/262-umrti-kojenc-a-batolat-po-hex avalentni-vakcin

taky1chytra ( 9. března 2015 19:39 )

mm.. Po očkování zemřelo dítě. Ústav pozastavuje jeho distribuci na českém trhu http://tn.nova.cz/clanek/po-ockovani-zemrelo-male-dite-ustav-vakcinu-z-ceskeho-trhu-stahuje.html St átní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavuje distribuci a používání jedné šarže dětské vakcíny INFARIX HEXA. Reaguje tak na fakt, že v den očkování touto látkou zemřelo dítě. Ovšem zatím není jisté, zda smrt dítěte souvisela s podáním vakcíny. Událost se vyšetřuje na základě hlášení podezření na závažný nežádoucí účinek, podle ústavu neexistuje prokázaná příčinná souvislost mezi smrtí a aplikací dávky inkriminované šarže. V ČR je očkování hexavakcínou povinné, pokrývá záškrt, tetanus, černý kašel, dětskou obrnu, žloutenku typu B a onemocnění vyvolaná bakterií Haemophilus influenzae typu B. Podle informací předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly dítě zemřelo čtyři hodiny po podání třetí dávky vakcíny, první dvě dostalo v zahraničí, protože se jednalo o cizince. Rodiče kojence našli nedýchajícího. "Časově to neodpovídá alergické reakci. S vysokou mírou pravděpodobnosti šlo o syndrom náhlého úmrtí kojence, který v podmínkách České republiky postihne za rok dvacet dětí," řekl ČTK vakcinolog. Výsledky pitvy však zatím nebyl oficiálně zveřejněny...

zuzka26 ( 9. března 2015 19:20 )

já ale nejsem laik pane odborníku je chřipka a chřipka. A na běžnou se opravdu neumírá. To vám taky ještě nikdo neřekl?A na Palackého jsem dnes opravdu nebyla

kukulin ( 9. března 2015 18:55 )

Fascinuje mne jak tady laici všemu perfektně rozumí. Např. nějaká zuska 26. Běžného pneumokoka prý překoná dítě jako chřipku, ale i na chřipku se umírá to jí zatím se báli říct, aby si neublížila.

bobou ( 9. března 2015 18:43 )

Co jste chtěli, to máte je demokracie, tak si nestěžujte. Bohužel děti umíraly bez očkování i s ním i před r. 1989. Rozdíl byl v tom, že očkování byla povinná a nikdo to neřešil, jako se to řeší dnes.

Zobrazit celou diskusi