Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vyrazili letadlem na cestu kolem světa: Bez kapky paliva!

Autor: ČTK - 
9. března 2015
07:19

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 se vydal na první cestu kolem světa bez kapky paliva a má za sebou již první etapu. Báječnými muži na tomto létajícím stroji jsou podnikatel a psychiatr, oba ze Švýcarska. Podaří se jim dobrodružná akce?

Letoun na solární pohon vzlétl v pondělí brzy ráno z Abú Dhabi ve Spojených arabských emirátech. Cesta, kterou chtějí se svým strojem absolvovat dva švýcarští zakladatelé projektu Solar Impulse, má trvat pět měsíců, z toho vlastní let 25 dní.

Trasa je rozdělena do 12 etap, vede přes Indii, Čínu a USA a překonává vzdálenost 35 000 kilometrů. Stroj letí průměrnou rychlostí mezi 50 a 100 kilometry za hodinu v maximální výšce  8 500 metrů a první etapu má již úspěšně za sebou. Doletěl totiž do první destinace, Maskatu v Ománu. Do Abú Dhabi by se měl vrátit ke konci července nebo počátkem srpna.

Stroj je vylepšenou verzí prvního letadla Solar Impulse, které oba průkopníci vyzkoušeli při přeletech nad Evropou, Afrikou a USA. Na povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům.

Letoun má rozpětí křídel 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Váží ale jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil. S letounem vzlétl pilot a podnikatel André Borschberg, který se bude v pilotování jednosedadlového letounu střídat při mezipřistáních se svým partnerem, psychiatrem Bertrandem Piccardem.

Borschberg už dříve o výběru místa řekl, že pro zahájení cesty je Blízký východ nejvýhodnější. Umožňuje podle něj přeletět nad Indií a Čínou na začátku sezony a vrátit se za dobrého počasí. Celý podnik podle obou Švýcarů zajišťuje 130 lidí. 65 z nich bude s oběma letci cestovat kolem světa a zajišťovat logistiku, zbylých 65 bude v Monaku v kontrolním středisku.

Zobrazit celou diskusi