Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bohoslužba za oběti masakru: Přišel i Okamura, ale nespustil oči z mobilu

Autor: dce, sch, ČTK - 
3. března 2015
18:30

V půl sedmé v úterý začala v Uherském Brodě ekumenická bohoslužba za oběti masakru v restauraci Družba. Při něm zemřelo osm nevinných lidí a jejich vrah. 

Ekumenická bohoslužba se konala v kostele na Masarykově náměstí v Uherském Brodě v úterý v podvečer. Na místo dorazilo mnoho místních a také Tomio Okamura, starosta Patrik Kunčář a oba místostarostové města. Všichni přítomní načítali texty písní a bohoslužby za zemřelé, jen Okamura si psal SMSky. Navíc když kolem něj procházeli staří lidé, v klidu seděl v lavici.

V předních lavicích sedí i malé děti, ale dá se jen těžko říct, zda vědí proč. Celý kostel v tichosti poslouchá řečnici, která mluví o tom, jak došlo k nevinným obětem, my můžeme prosit jen o to, aby ty oběti nebyly zbytečné, aby nás stmelily, abychom si dokázali pomáhat, abychom si všímali, co se děje okolo nás.

Lidé se jmenovitě pomodlili za všechny zemřelé - vraha samozřejmě vynechali. Smyslem bohoslužby bylo podle faráře Josefa Pelce vzpomenout zejména na pozůstalé. Také pro věřící znamenala tragická událost stejně jako pro ostatní obyvatele města velký šok. Impuls k uspořádání bohoslužby dala podle Pelce místní farářka Církve československé husitské. 

Třiašedesátiletý vrah zastřelil minulé úterý v restauraci lidi ve věku 27 až 66 let a poté i sebe. K obětem neměl žádný bližší vztah. Jedna žena byla při střelbě zraněna. Jeden z hostů přežil masakr schovaný na toaletách restaurace. 

Rodina útočníka vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že se už léta se střelcem nestýkala. Střelba vyvolala diskusi o změnách v udělování zbrojních průkazů. Útočník střílel z legálně držených zbraní. 

Video Pohřeb další oběti z Brodu: Rakev vyprovodili sousedé v průvodu! - Pavel Schuster, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

crush ( 5. března 2015 15:23 )

Ľudia v kostole sa pomodlili za 8 zmarených životov, samozrejme nie za tú deviatu obäť, ktorá sama vraždila... Treba sa ale zamyslieť aj nad tým, čo asi musel dlhé roky tento nešťastník prežívať, keď sa staral o schyzofrenickú partnerku, zatiaľ čo sa mu okolie posmievalo... Kto to nezažil, nemá ani tušenie a nemôže teda ani pochopiť takéto obrovské zlyhanie človeka. Častokrát si za zlo iných môžeme my sami svojim správaním sa k okoliu. V koľkých ľuďoch sa teraz hromadí nenávisť k iným za to, čo sa stalo? Stačilo by sa držať hesla: Nikdy nerob inému to, čo sa Tebe samému nepáči! Bolo by na svete ďaleko krajšie, priatelia. Myslím, že sa aspoň v duchu bolo treba pomodliť sa za spásu všetkých deviatich duší...

steelheart ( 3. března 2015 20:11 )

hlavně že byl Okamura viděn ten si nenechá ujít žádnou příležitost být viděn!

Zobrazit celou diskusi