Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Premiér Ukrajiny: Snad ruské zbraně nepošlou i do Prahy!

Autor: ČTK, simao - 
23. února 2015
10:07

Je stále přesvědčený o tom, že proruské separatisty na východě Ukrajiny vyzbrojilo Putinovo Rusko. Ukrajinský premiér Jaceňuk přitom nyní vyslal do světa varování, že stejný postup by Rusko mohlo zvolit i jinde. A ruské zbraně by se mohly objevit i v Praze!

Ukrajinci se v Kyjevě rozhodli vystavit zbraně, které se údajně podařilo ukořistit při bojích na východě země. Jde přitom prý o zbraně z ruského arzenálu. „Je to jen další důkaz ruské přítomnosti na Ukrajině,“ řekl Jaceňuk Právu a dodal: „Víte, v co doufám? Že podobná expozice nikdy nebude ani v Praze, ani v Berlíně. Nejde jen o hrozbu vůči krajině, ale také vůči Evropské unii a celému světovému pořádku.“

Ukrajinská armáda a proruští separatisté přitom nyní připravují odsunutí těžkých zbraní z fronty v Donbasu. Příslušnou dohodu podepsali zástupci obou stran v noci ze soboty na neděli. S přípravou stahování se začalo v neděli, fakticky by odsun měl podle agentury TASS začít v úterý a měl by trvat dva týdny.

Ukrajinská armáda podle TASS odsune těžké zbraně ze současné linie dotyku, zatímco luhanští a doněčtí separatisté stáhnou dělostřelectvo a těžké palebné systémy z frontové linie podle minského memoranda z 19. září 2014. Tuto podobu odsunu určuje nově uzavřená dohoda k podmínkám prosazení minských dohod, která byla podepsána zhruba před týdnem v běloruské metropoli.

Situace na východě Ukrajiny je však nadále nepřehledná. Přes uzavřenou dohodu o stahování těžké techniky přicházely o uplynulém víkendu z této oblasti zprávy o údajném přemísťování povstaleckých oddílů a techniky ke strategicky významnému městu Mariupol a o údajných nových přesunech bojové techniky z Ruska do Donbasu.

V Kyjevě má ukrajinské ministerstvo vnitra seznámit veřejnost s dalšími podrobnostmi vyšetřování masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) loni na začátku roku. Slíbil to o víkendu ministr vnitra Arsen Avakov. Při demonstracích na Majdanu byla zabita zhruba stovka lidí. Prezident Petro Porošenko v pátek prohlásil, že stopy vyšetřování masakru z Kyjeva vedou k poradci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

cotonice ( 8. dubna 2015 17:07 )

Já jen čumím ,jak jste všichni chytří !!! Byl někdo z vás na Ukrajině? Žili jste tam! Máte tam příbuzné? To je totiž jediný zdroj pravdivých informací, nikoliv naši "novináři" politici - blbečci, (viz Šetina , Němcová, Kalousek ,kníže a dost dalších). Ukrajina je zcela jiná země ,se zcela jinými morálními hodnotami (bohužel, hodně se vzdalující záp.zemím). Je to země zmítaná různými bandami (nikoliv pol.stranami)!!!Je to země okrádaná oligarchy (Porošenko čokoládový oligarcha).Je to země ,která staví pomníky Banderovi - jednomu z největších a nejkrutějších vrahů,kteří kdy chodili po zemi.Taková země nemá šanci obstát morálně mezi kulturními zeměmi světa (cožpak je možné ,aby 70 let po válce byli na Ukrajině hospody s oprátkami a chlubícími se lidmi ,že na nich viseli Židé, Poláci ,Rusové a komunisté ? Teprve teď začne na Ukrajině občanská válka s těmi nejděsivějšími konci, hladem a bídou a smrtí ,kam se podíváš. Pomoc , která šla z Ruska skončí a Ukrajina se nikdy o své lidi nepostarala a nikdy nepostará. Strašení Ruskem je hovadina první třídy, jde o vyvolání neklidu a mnozí pitomci se předvádějí. Je třeba si uvědomit , že Rusko nikdy , nikdy nedovolí nikomu ,aby se usalašil v zoně jeho vlivu. A USA nechť pod rouškou demokracie nevyvolává ve světě války. Jen pro inf. USA má ve světě 756 voj. základem -Rusko ani jednu !!!

gordy88 ( 23. února 2015 21:26 )

http://www.reuters.com/article/2014/10/23/us-ukraine-crisis-tanks-exclusive-idUSKCN0IC1GE20141023 tady máš další důkaz o ruské techice. "At least one, they agreed, was a T-72BM - a Russian-made modification of a well known Soviet tank. This version of the tank, they said, is not known to have been exported." Tato verze nikdy nebyla exportovaná

gordy88 ( 23. února 2015 21:19 )

http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-lukas-visingr-ukrajina-rusko-d92-/zahranicni.aspx?c=A150203_123109_d omaci_jw tady máš fotky a popisky jsou v češtině. jestli chceš víc fotek není problém.

gordy88 ( 23. února 2015 21:10 )

Tady je vidět, že jsi stejně primitiv, že musíš dávat do každý věty nějakou nadávku Tak mi ten důkaz pošli prosim. Kdyby sis všiml psal jsem o technice, kterou mají ve výzbroji jen rusáci. O sovětský technice jsem psal jen to, že pochybuji,že jí kde jaký traktorista umí ovládat.

gordy88 ( 23. února 2015 20:47 )

škoda, že umíš jen urážet a zastírat to, že mám pravdu

Zobrazit celou diskusi