Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ceny benzinu vyskočily o 50 haléřů: Časy zlevňování jsou nenávratně pryč

U některých pump zůstávají ceny stejné, průměrné ceny napříč republikou se ale zvedly.
U některých pump zůstávají ceny stejné, průměrné ceny napříč republikou se ale zvedly.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. února 2015
12:22

Řidiči si zvykli na příjemné období. Pokaždé, když přijeli k benzince, mohli se radovat, že cena opět klesla. Ty časy jsou ale nenávratně pryč. Pohonné hmoty zdražují. Za poslední týden stoupla cena za litr benzinu o více než 50 haléřů.

 

Z údajů firmy CCS, která ceny sleduje, vyplývá, že Natural 95 zdražil od minulé středy o 53 haléřů na průměrných 30,17 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 30,31 koruny za litr, což je o 57 haléřů více než před týdnem. Podle analytiků by v delším horizontu měly už jen růst, v lepším případě stagnovat.

Předchozí pokles cen trval od podzimu 2014, důvodem byl podle odborníků přebytek ropy na trhu.

"V nejbližším týdnu očekáváme zvýšení cen benzinu a nafty o několik desítek haléřů až o půl koruny," uvedl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak. Upozornil ale, že zásoby ropy ve světě jsou stále rekordně vysoké, což je faktor, který zabrání dalšímu výraznějšímu růstu cen. "V prvním čtvrtletí tedy čekáme stagnaci cen pohonných hmot mezi 29 až 31 korunami za litr," dodal.

"Pokud ceny půjdou nahoru, dá se očekávat, že rychlost zdražování nebude tak razantní, jako byla předchozí vlna zlevňování," dodal Hynek Sagan, ředitel společnosti Armex Oil, která je privátním obchodníkem s ropnými produkty.

Nejdražší pohonné hmoty v Česku jsou opět v Praze. Natural prodávají tamní čerpací stanice za průměrných 31,19 Kč za litr a naftu za 31,33 Kč za litr. Přes jedenatřicetikorunovou hranici se dostala průměrná cena nafty ještě v Jihomoravském kraji. Řidiči tam za ni zaplatí v průměru 31,09 koruny za litr.

Naopak nejlevněji vyjdou pohonné hmoty motoristy v Královéhradeckém kraji. Průměrná cena benzinu tam v průměru stojí 29,63 koruny za litr, nafta o 11 haléřů více.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi