Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černé domovy pro důchodce rostou jako houby po dešti, přiznávají samotní provozovatelé

Autor: shp - 
18. února 2015
14:01

Problém s nedostatkem penzionů pro seniory v Česku začíná dosahovat závratných rozměrů. Na umístění do oficiálních zařízení pro staré lidi čeká na 60 tisíc důchodců. Marně. Toho pomalu využívá černý trh. V Česku je aktuálně 50 až 80 nelegálních penzionů, informovala MF Dnes.

Jenže situace není tak jednoznačná. Na problematiku nelegálních starobinců upozornil otřesný lazaret v Přerově, jehož majitel Pavel Mirga nechává pacienty bydlet a hladovět v nelidských podmínkách připomínajících béčkové horory. Jenže ne všechny nelegální penziony pro seniory na svých nemohoucích klientech parazitují, v některých se o své svěřence skutečně starají.

Jde o zařízení, která poskytují služby a ubytování pro seniory, ale od státu nedostaly potřebnou registraci a oprávnění k poskytování sociálních služeb. „Krajské úřady evidovaly v lednu 47 zařízení bez registrace,“ řekl listu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň. Reálně jich ale bude mnohem víc. Cena za ubytování se v nich pohybuje mezi 15 až 30 tisíci korunami.

Úřady se proti nim pokusily tvrději zasáhnout. „Krajské úřady zahájily více než dvacet správních řízení,“ dodal Habáň. Některé z nich již dostaly pokuty. Například dvě zařízení v Moravskoslezském kraji. „Uložili jsme jim pokuty v souhrnné výši 280 tisíc korun,“ řekl šéf moravskoslezského odboru Daniel Rychlík.

Černé penziony mají dnes dokonce vlastní asociaci. Tu vede Lukáš Stehno, majitel neregistrovaného penzionu na Pardubicku, jehož klienti jsou s poskytovanými službami spokojeni. „Neregistrované domovy rostou jako houby po dešti,“ přiznává Stehno. Úředníci u něj byli na kontrole před dvěma lety, a dokonce proti němu zahájili správní řízení.

Nakonec ale nezaplatil na pokutách ani korunu, takže se na něj s žádostí o radu obracejí další majitelé neregistrovaných penzionů pro seniory. Jednou z nich byla i Ivana Golová, která provozuje azyl pro staré lidi na Fýdecko-Místecku. I její klienti jsou se službami zařízení spokojeni. A dokonce i lékařka.

Nikoho netýráme. Naopak. Chceme se starat a o klienty se staráme. Opakovaně jsem žádala o registraci. Marně,“ prohlásila Golová. Lékařka, která dochází na kontrolu pacientů do zařízení, si jeho úroveň pochvaluje. Jenže neregistrované penziony neposkytují všechny ekvivalentně dobré služby.

Pěstí na oko je nechvalně proslulé zařízení v Přerově, kde pacienti trpí podvýživou, zimou a konec svého života prožívají v nelidských podmínkách. Ve středu z něj má být převezeno pět pacientů do nemocnice v Brně, kde jsou lepší podmínky. Otázkou zůstává, zda jejich místo nezaplní majitel Mirga dalšími lidmi, jak už to v minulosti udělal.

kacota ( 18. února 2015 21:25 )

. Tu je fajčenie zakázané v celom objekte ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

buban ( 18. února 2015 18:08 )

Žádný luxusní domov nenahradí rodinnou péči-ovšem pokud je rodina semknutá a v pořádku.

buban ( 18. února 2015 18:05 )

Já se hrdě hlásím k tomu, že jsem rasista stran přiznávání dávek barevným, kteří se nedokáží postarat o děti, ale velmi dobře se postarají o soc. dávky.

buban ( 18. února 2015 18:00 )

O čem to melete-v mém příspěvku byla řeč o vás.

buban ( 18. února 2015 16:27 )

Proč se toho neujmete vy? Asi ze strachu, že byste byl/a semlet/a do granulí jako první.

Zobrazit celou diskusi