Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Aspoň mají střechu nad hlavou! padl názor v chatu o lazaretech hrůzy. Odpovídala ombudsmanka Šabatová

Autor: ljš - 
11. února 2015
14:17

Snaží se zabránit kšeftování s důchodci a pomoci jim zajistit důstojné stáří. Po přerovském lazaretu hrůzy odhalil tým ombudsmanky Anny Šabatové problémy v pěti dalších zařízeních! V chatu Blesk.cz čtenáře varovala, aby do neregistrovaných domovů své blízké neumisťovali.

Kontroly ombudsmanky Šabatové zjistily chyby v Penzionu pro seniory Atrium v Liberci, Domově na kopci v Červeném Újezdě na Teplicku, Penzionu Jiřinka v Brně a Penzionu Spokojené stáří v Luhačovicích. Zařízení v Červeném Újezdě je již prázdné, brněnský penzion provozovatelka uzavře.

Ohledně kvality luhačovického penzionu s Šabatovou na chatu Blesk.cz polemizovala jedna z čtenářek. „Mám tam maminku, je spokojená ona a problémy nevidíme ani my s manželem. Maminka si na nic nestěžuje, řekla bych, že dokonce v domově našla nový impulz do života,“ napsala. Ombudsmanka ji odkázala na zprávu, v níž její tým kritizoval nedostatek personálu, špatné stravování a zacházení s léky.

Šabatová v online rozhovoru opakovaně zdůraznila, že jí nejde o zavírání zařízení, ale o to, aby jejich služby byly kvalitní. Kritizovaným zařízením proto sdělila, že buď musí dodržovat vyžadované standardy a registrovat se k poskytování pobytových sociálních služeb, anebo s touto formou podnikání skončit. Lidé by podle ní neměli do těchto zařízení své blízké posílat.

Čtenáři také Šabatovou upozorňovali na další nekvalitní domov Nupaky Pod Věží, podle nich zařízení provozuje podvodnice, která už v minulosti okrádala seniory na Příbramsku. „O situaci víme, proto jsme se v této věci obrátili na státní zastupitelství, aby prošetřilo opakované nelegální podnikání,“ odpověděla ombudsmanka.

Popsala také, jak kontroly v penzionech probíhají. „Kontrol se účastní vždy tým složený z odborníků, kontroly trvají cca 2 dny, mluvíme s personálem, klienty, studujeme dokumentaci zařízení i klientů (zdravotní aj.), procházíme celé zařízení a řada zjištění je z vlastního pozorování, jak personál zachází s klienty,“ vysvětlila.

Chybí podle vás kvalitní sociální služby pro seniory? Podporuje vás stát dostatečně v péči o seniora? Nebojte se vystoupit a pošlete nám svůj příběh! Pište a volejte na tip@blesk.cz a tel. 724 249 000.

 

winklos ( 9. března 2015 10:13 )

Už jsem se lekl, ze nikdo ten hrozny stav v LDNkach nehodí na Kalouska ale primitiv Karlos to učinil.

abvydavatelstvi ( 18. února 2015 17:39 )

Je to výchovou už 25 let .... Jak může někdo dovolit aby Ritmus a jemu podobni vydělávali na vulgárních skladbách a kazili bez potrestáni mravní výchovu mládeže.... Nebo brutální video hry jsou příčinou agrese mladých lidí.... potom drogy.. cigrety... alkohol.... A bezcitni lidé jsou vychováni .... stačí k tomu několik blbcu kteří to podporuji a vymýšlí.... Kdo se bude na stare kolena starat o dnešní generaci... tak to bude zajímavé....!!!

abvydavatelstvi ( 18. února 2015 17:33 )

Nemusí se ani jednat zrovna o důchodce.... na LND mi odvezli těžce nemocného manžela bez mého souhlasu .... Přijela jsem za ním do nemocnice ...a on nikde ... personál který sloužil odpolední nevěděl kde je.... až jsem řekla že zavolam policii... tak se začalo zjišťovat kam se podél ..... po dvou hodinách mi řekli že ho převezli do LND.... za město... Že už mu nemůžou pomoct .... tak jsem jim vynadala jak si to vůbec dovolili bez souhlasu rodiny... když mu nebylo pomoci tak by jsme honechali převézt domů.... a umřel by doma... V LND ho krmili hadickou a měl vývod.... pan primář slíbil že v pondělí manžela převezou domů... to bylo ve čtvrtek.... a už to nestikhli... zemřel v sobotu dopoledne.... sám na pokoji... Doktoři si sami bez rodiny kolikrát rozhodnou jak jim to vyhovuje....

b.r.s.a ( 11. února 2015 20:39 )

díky , ale BOHUŽEL mám pravdu .... mamka nakonec umřela,ale i když to je čtyři roky,není den ,kdy bych si něco nevyčítala ... Napsala jsem román,ale co jsem se natelefonovala atd... to ani nemá cenu psát... ale bezmocnost je hrozná ...

b.r.s.a ( 11. února 2015 20:27 )

tak tak a co tady bylo celkem v pohodě to zničili a teď dávají za příklad Japonsko a Nizozemsko atd... to co tu vlastně taky dřív bylo

Zobrazit celou diskusi