ONLINE CHAT
Má smysl kritizovat a zavírat neoficiální ústavy, když těch oficiálních je málo? Co tedy s nemocnými rodiči?(sendwich generace)
Foto
Smysl to má. Když nebudeme dělat nic, nic se nezlepší. Jde o staré lidi. Představte si, že byste měl v takovém zařízení své rodiče. Nejde mi o zavírání neregistrovaných zařízení. Pokud jsou kvalitní, mohou se registrovat. Děkuji Vám i všem ostatním za dotazy a přeji nám všem, abychom jednou, až to budeme potřebovat, našli dobrou sociální službu.
Dobrý den, Stále používáte výraz "Nelegální podnikání" a "Obcházení zákona" máte pro vysvětlení právní výklad případně judikatury pro tato tvrzení? Tato tvrzení může rozhodnout pouze soud. Proběhl už nějaký.? Děkuji za odpověď(Aleš Krátký)
Foto
Podle § 78 odst. 1 zákona o sociálních službách lze sociální služby poskytovat jen na základě registrace. Tuto registraci nelze nahradit živnostenským oprávněním. O tom, jestli se jedná nebo nejedná o správní delikt poskytování sociálních služeb bez registrace, rozhodne krajský úřad. Po neúspěšném odvolání lze věc předložit správnímu soudu. O rozhodnutí soudu v takové věci zatím nevíme.
Pani Šabatová, v případě přerovského lazaretu se už zjevně jednalo o týraní handicapovaných lidí, nedostatek jídla, vyvezení klienta ven na mráz, hrozné hygienické podmínky atd, kdybych se já takhle staral o maminku tak dneska stojím před soudem a panu Mirgovi hrozí pouze pokuta a ještě jenom za to že poskytoval sociální služby a nebyl přitom registrován. Neměli by takoví podnikatele skončit ve vězení? (Mirek)
Foto
To je na posouzení orgánů činných v trestním řízení.
Jak tak na vas koukam,taky budete za chvili potrebovat lazaret pro stare dementni lidi, Vypadate stare,zdrchane,proste baba nad hrobem. Vas ale asi nikde nevezmou,ani za prachy.Vas nikdo nechce,sbalte se a odejdete.Za nic nedekujem.(Pavel)
Foto
Cítím se výborně a hodlám pokračovat ve své práci, jak mi zákon ukládá.
Nechci být za cynika, ale tady mají alespoň střechu nad hlavou. Kam půjdou, když provozovatele dostanete do pozice, kdy pro pokuty musí ubytovnu zavřít, jako ten trouba v Přerově?(slezák)
Foto
Pokud jde o Přerov, Krajský úřad Olomouckého kraje a Magistrát města Přerova již pracují na řešení. Kontaktují obce, v nichž jsou klienti ubytovny hlášeni k trvalému pobytu, a pro každého z nich hledají odpovídající podporu a sociální službu, pokud ji klient potřebuje. Obecně mi nejde o zavírání zařízení, ale o kvalitu péče. Pokud už se nějaké zařízení musí zavřít, je povinností obcí a kraje zajistit potřebné sociální služby.
Dobrý den paní ombudsmanko, dovoluji si jeden dotaz: Zajímalo by mě, když už jste už jste konečně našla začala řešit tyhle ,,Domovy důchodců,, jen v Brně jich je několik a v okolí Brna taky. Proč tyto rádoby domovy nezavřete a majitele konečně nějak nepotrestáte, nezakážete činnost atd. Vím je to těžké a nejde všechno hned. Sami zaměstnanci volali o pomoc už před dvěma roky a teprve nedávno se začalo něco dít. Na druhou stranu se nedivím, že šikovní jedinci využijí díry v zákonech a takto se obohacují na úkor těch chudáků a zaměstnaců, kteří jsou mnohdy rádi, že našli alespoň nějakou práci a nemusí také vysávat sociální systém. Viz kapitola zaměstnaci je spíše na osobní rozhovor...(Boženka)
Foto
Pokud o takových víte, informujte krajský úřad. Já nemohu žádný domov sama zavřít, ani nikoho potrestat.
Hezký den, máme v bytě tchána kterému, bude za pár měsíců 88 let, je u nás již přes rok,vzdaly jsme se ložnice , aby měl svůj pokoj, což je to nejmenší. Je to dnes týden co se vrátil z nemocnice a nemá cenu vypisovat, jak je na tom zdravotně. Ale proč Vám píši. Stát mu dal na péči 800 Kč na měsíc s tím že je soběstačný a společnost doma mu dělá kocour ....ano, tak doslova je odepsáno na mou reakci v odvolání!!!! A to nemluvím o tom, že jsem dala v práci výpověď, abych o něj mohla pečovat, jeho stav se zhoršuje hlavně po mentální stránce, kdo nezažil nikdy nepochopí .A někde od stolu nějaký úředník, který ho nikdy neviděl určuje, kolik peněz bude dostávat na péči. Je mě z toho zle, když čtu, jak se stát chová k seniorům ,nebo nemocným lidem o které pečuje rodina!!! (Kapounová Zuzana )
Foto
Pokud nesouhlasíte s rozhodnutím úřadu práce o příspěvku na péči a s rozhodnutím o odvolání, můžete podat do 2 měsíců žalobu ke správnímu soudu, jinak se můžete obrátit na mne.
Vzpomínám na Vaška Havla,jak po zvolení sliboval a pomlouval LD enky za komunistů,jak bude vše OK a je to mnohem horší.To je jasný fakt,když dovolí,aby některé byly v rukou soukromníků.Ti jen berou peníze a lidi je nezajímají.Nikdy bych do soukromého zařízení nešla.Toto má být státní a kontroly by měly být časté.(Lalia)
Foto
Nelze rozlišovat mezi státními a soukromými. I mezi státními jsou lepší a horší, i soukromá jsou kvalitní. Podstatné je, zda je zařízení registrováno a je tedy garantována určitá úroveň kvality péče.
Dobrý den, jak probíhají Vaše kontroly. Účastníte se jich?(Pavel)
Foto
viz odpověď výše. Kontrol se účastní vždy tým složený z odborníků, kontroly trvají cca 2 dny, mluvíme s personálem, klienty, studujeme dokumentaci zařízení i klientů (zdravotní aj.), procházíme celé zařízení a řada zjištění je z vlastního pozorování, jak personál zachází s klienty. Doporučuji přečíst alespoň jednu zprávu z návštěvy zařízení, abyste si udělal obrázek: http://www.ochrance.cz/ochrana-osob-omezenych-na-svobode/zarizeni/neregistrovane-socialni-sluzby/
Hrozivé prostředí ve kterém staří lidé žili například v Přerově svědčí o tom, že stát ve své kontrolní funkci selhává, že existují normy, které toto dovolují. Souhlasíte a ppokud ano, co je třeba dělat?(Honza, střední Čechy)
Foto
Normy existují, někteří podnikatelé je nerespektují, ale úřady už na náš popud jednají.
Dobrý večer, Moji matku(92let) musí nyní po 3 měsících na LDN podle zákona propustit.Mám zažádáno u dvou domovů důchodců(8měsíců), ale nikde není volno. Já se o matku ze zdravotních důvodů starat nemohu a matka potřebuje 24 hodinovou péči.Sehnat pečovatelky na 24 hodin denně je nemožné i z hlediska finančního.Nikoho (sociálka) to nezajímá.Až matku přivezou,tak jsem zvědav,jak to dopadne!!!To ji nechají na vozejku před barákem???Nechápu a děsím se toho dne!!! (Karel 57)
Foto
Je to Vaše matka! Asi ji tedy nenecháte před barákem. Pokuste se situaci řešit se sociálním odborem ve vaší obce. Při 24hodinové péči je nárok na příspěvek na péči ve výši 12000 Kč a předpokládám, že Vaše maminka má také důchod.
Dobrý den.Proč se některé ústavy neregistrují?Je v ČR dostatek registrovaných zařízení?Jestli není,tak proč?(kasta)
Foto
Myslím si, že vědí, že nejsou schopny splnit podmínky kvality péče, jak ukládá zákon. Pokud kvalitní jsou, měly by se zaregistrovat. Bohužel registrovaných zařízení není dost a chybí i terénní služby, proto tento prostor zaplňuje nelegální podnikání.
Dobrý den, mám maminku v domově v Luhačovicích. Je spokojená ona a problémy nevidíme ani my s manželem. Chtěla bych se zeptat, jaké konkrétní problémy jste tam nalezla, na co bychom se měli zaměřit. Třeba problém nevidíme. Maminka si ale na nic nestěžuje, řekla bych, že dokonce v domově našla nový impulz do života. Děkuji, Kateřina Malá(Kateřina Malá)
Foto
Celou zprávu ze zařízení najdete zde: http://www.ochrance.cz/fileadmin/user_upload/ochrana_osob/ZARIZENI/Socialni_sluzby/Spokojene-stari-Luhacovice.pdf
Vážená, byla jste se někdy podívat, jak to v takovém baráku pro staré vypadá? Smrad, neochotné sestry, mizerné jídlo. To jsme odpad?(Jára, Jeseník)
Foto
Byla a právě proto se tímto tématem zabývám. Ale buďme spravedliví, neplatí to pro všechna zařízení, jsou i kvalitní.
Mají podobní šmejdi, jako ten v Přerově, právo na to, aby kasírovali sociální dávky svých nájemníků? Proč si to Úřad práce nezkontroluje?(Manželé Jiříkovi, Praha Prose)
Foto
Máme informaci, že už kontroly probíhají.
Dobrý den ,proč to stát nekontroluje a taky ldn po celé republice ....na ldn umiraji pacienti proležení byla jsem na návštvě za sousedkou no hrůza při obědě nás ošetřovatel vyhodil za dveře že je budou krmit si dovedu představit jak je krmil ...paní se nemohla posadit těžká diabetička byla a po mrtvici vyhublá na kost a ještě něco oni vůbec nevětrají ..to je zápach ze všech pokojů když mají dveře otevřené na chodbu ..no hnus se divim že lekař pokud tam vůbec přijde někdy ..že mu to nevadí!!!! (JANA SUCHA)
Foto
Stížnost na poskytovanou péči je třeba podat nejprve řediteli zařízení, nebudete-li spokojena, tak na krajský úřad. Já pak mohu prověřit, jak byla vaše stížnost vyřízena. Problém je, že LDN nemá vlastní kontrolní systém, jako je tomu v sociálních službách.
Zúčastňujete se kontrol osobně? (Anna P.)
Foto
Některých ano, ale především mám tým odborně kvalifikovaných spolupracovníků - právníků, odborníků na zdravotní péči apod.
Dobrý den, Existují soukromá zařízení, která fungují a lidé jsou tam velmi rádi. Jak bude paní ombutsmanka řešit to , že v součastné době nemůžou vznikat registrovaná zařízení, protože dotace byly zrušeny. Naprostý nedostatek umístění starých nemohoucích lidí. LDN jsou pouze pro nemocné. Nemocnice taky jen pro nemocné. Stát na staré lidi naprosto kašle. Rodina se má starat 24 hodin a ještě vydělávat peníze. Toto je velmi náročná práce na psychiku a nedokáže ji dělat každý. Odborný studovaný personál nikdy nebude dělat to co je potřeba u těchto lidí vyměňovat plínky, krmit je, umývat. Člověk se stává ve stáří opět miminem, jenže u mimin se čeká že to bude lepší a lepší u starých lidí je to horší a horší. Neházejte paní ombutsmanko všechna zařízení do jednoho pytle, tato mince má dvě strany. Udělejte něco pro Tyto lidi ! A ne jen to, že budete represivně rušit a perzekuovat lidi kteří chtějí v tomto sociálním vakuu pomoci. Nepoužíváte media jako zbraň, to už tu jednou někdo kdysi dělal.(Ing. Karel Kovář)
Foto
Cílem mého snažení není rušit zařízení, ale zajistit, aby poskytovala kvalitní služby a v souladu se zákonem. Všem kritizovaným zařízením jsem doporučila, aby odstranily nedostatky a registrovaly se. Budu také chtít po vládě, aby do sociálních služeb víc investovala - nejen do pobytových, ale i do terénních, poskytovaných v domácnostech.
Dobrý den, můj dotaz je jednoduchý – jak je vůbec možné, že k něčemu takovému může ve 21. století v PRÁVNÍM STÁTĚ dojít? (Ledaže bychom nežili až tak v právním státě... Jsou to špatné zákony, nebo jejich výklad? Lhostejnost? Špatná práce odpovědných osob? Já když špatně udělám kalkulaci nebo vystavím špatnou fakturu, ponesu následky. Kdo ponese následky za tuhle zrůdnost?) Vím, že to nevyřešíte, ale je mi hrozně, když vidím, kam jsme to nechali zajít...(Monika Prokopová)
Foto
Všechno dohromady. Na začátku je lhostejnost a také to, jak má společnost a stát nastaveny priority.
Dobrý den, je v pořádku, že podobné domy hrůzy jsou registrovány jako ubytovny a přitom poskytují svéráznou péči postiženým a nemocným seniorům? Kontroluje tohle vůbec někdo a jaký takovým otrokářům hrozí trest? Dík.. (Jirka z Nučic)
Foto
Rozhodně to správně není. Proto také na tuto situaci opakovaně upozorňuji jak veřejnost, tak úřady. Trestem za nelegální poskytování sociálních služeb je až milionová pokuta. Dokud jsme toto téma neotevřeli, pokuty se neukládaly. teď už víme, že krajské úřady postupně začínají konat.
Dobrý den, nevěřím tomu, že by nikdo o tomto zařízení nevěděl, jen se zavíraly oči. Až vše vyšlo najevo, najednou je rozruch. Kdo má kontrolovat, na co jdou sociální dávky, které člověk dostává? (Majda)
Foto
Na to je těžké odpovědět, jestli úřady věděly nebo ne. Důležitá je i role občanů, pokud mají podezření, že se někde s lidmi špatně zachází, měli by na to úřady upozornit. Na správné využití sociálních dávek dohlíží úřad práce.
Podívejte se na domov Nupaky Pod věží. Opět zde působí podvodníce opět v rolí ředitelky Ladislava Maťhová dnes se jmenuje Novotná , která dříve působila na Příbramsku, v Praze západ a léta mučila staré osoby s demencí v Tuchlovicích "Domov důstojného stáří". Chudáky okradla, nikdo jim nepomohl , ale v České republice paní prodavačka-ředitelka Maťhová -Novotná nebo jaké další příjmení používá nevím, okrádá a týrá staré bezmocné lidi a vy tomu jen přihlížíte. Opět podvodně potvrzuje příbuzným svých klientů, že mají člověka ve své péči, aby dostali příspěvek od státu, který potom dávají Maťhové. Jedná se o letitý podvod a stát nic neřeší.(Pavel Bušek Louny)
Foto
O situaci víme, proto jsme se v této věci obrátili na státní zastupitelství, aby prošetřilo opakované nelegální podnikání.
V této republice může tzv podnikat každý. Není kontrola, pak se bohužel stávají tyto hrůzné případy. Kdyby byly domovy důchodců, které provozuje stát, tito lidé by mohli dožít slušně. To samé se děje u s.r.o., které jsou mezičlánkem mezi např. bankou a exekutorem. Dlužná částka 8.500,- Kč se díky s. r. o. a exekutorovi navýši na 49.000,- Kč a jste psychicky vydírána ze strany exekutora. Musím bohužel říci, že je to v tomto státě děs. A není se kam obrátit. Všichni mají řečí plno, ale to je vše.(Marcela)
Foto
Není to úplně tak. Pokud někdo provozuje pobytovou sociální službu a nemá registraci, tak by s ním krajský úřad měl vést správní řízení o deliktu a uložit mu pokutu.
Mám povinnost platit péči o osobu blízkou 8000kč když není tzv. dům pro seniory registrován. Děkuji za odpověď.(Seidler)
Foto
Především bych Vám doporučila svého blízkého do neregistrovaného zařízení vůbec nedávat. V neregistrovaném musíte platit tolik, kolik jste se zavázal. Právě proto, že tato zařízení se neřídí zákonem o sociálních službách.
Paní Šabatová, opravdu by mě zajímalo, co uděláte pro české seniory, případě jejich rodinné příslušníky, kteří se o ně starají. Vás berou spíš ti plachetkáři, že? (bubanek)
Foto
Jednak chráníme práva seniorů v institucích, tím, že upozorňujeme na špatné zacházení a vedeme úřady k tomu, aby se situací zabývaly. Doporučuji také, aby se zvyšovala dostupnost terénních služeb pro seniory, kteří zůstávají doma, aby měli podporu a veškerá tíže neležela na rodině.
Jak se postarat o tělesné postižené bezdomovec? Žádný domov je nevezme a zůstávají v nemocnicích (Honza)
Foto
Člověk s postižením, který přijde o bydlení, je ve velmi těžké situaci. Měl by se obrátit na svoji obec a se sociálním odborem se pokusit řešit svoji situaci. Sociální odbor by se jeho situací měl zabývat. I obec by se ale o ně měla aktivně zajímat a vhodnou službu pro ně hledat.
Můžete mi prosím odpovědět,jak byly potrestány kontrolní orgány? V mé provozovně je sociálka a hygiena pravidelně,sebemenší maličkost vytýkají a nic jim neujde.A tak by to mělo být všude.(Marcela)
Foto
Dobrý den, problém je právě v tom, že zařízení nebyla registrována podle zákona o sociálních službách, nikdo o nich nevěděl, že poskytují tyto služby, tudíž v nich nemohly probíhat kontroly.