Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zavraždil dvě bezbranné babičky: Soud mu potvrdil 18 let ve vězení!

Stanislavu Horčíkovi hrozí až výjimečný trest.
Stanislavu Horčíkovi hrozí až výjimečný trest.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
17. února 2015
14:50

Pražský vrchní soud dnes potvrdil 18 let vězení jedenatřicetiletému Stanislavu Horčíkovi za vraždy dvou seniorek. Má také nařízenou ústavní sexuologickou léčbu. Muž se k činům přiznal. Podle soudních znalců trpí úchylkou, při které chce oběť znehybnit, aby si s ní mohl dělat, co chce. Dnešní verdikt je pravomocný a lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. 

Horčíka poslal do vězení loni v prosinci ústecký krajský soud. Podle vrchního soudu nedošlo k žádným procesním vadám. „Zaútočil na osamělé ženy pokročilého věku. Útoky byly náhlé a brutální,“ popsal soudce Martin Zelenka. Soud uznal Horčíka vinným také z loupeže, porušování domovní svobody a pokusu o poškození cizí věci. Hrozil mu trest mezi patnácti a dvaceti lety. 

Soudní senát se k horní hranici u trestu přiklonil kvůli surovému způsobu vražd – Horčík podle vyšetřovatelů zasadil jedné ženě 15 ran nožem a druhé sedm ran.

Odsouzený svých činů před soudem litoval. Polehčující okolností bylo, že se přiznal, spolupracoval s policií a v minulosti nebyl soudně trestán. Odborníci u něj také zjistili sexuální úchylku, kvůli které prý měl oslabené rozpoznávací schopnosti. Muž chce znehybňovat tělo své oběti, aby s ním mohl volně nakládat. „Chtěl bych se znovu omluvit všem pozůstalým za způsobenou bolest. Udělám vše proto, abych se vyléčil,“ řekl dnes soudu.

Ústečtí kriminalisté muže loni původně podezřívali z vraždy ženy z Teplic. Díky DNA nalezené na místě činu ale přišli na to, že Horčík vraždil už před čtyřmi lety na severní Moravě. Podle soudu se potvrdilo, že poprvé vraždil v prosinci 2010 v Novém Jičíně. Na severní Moravu se přestěhoval za přítelkyní. 

K prvnímu činu ho vedla finanční tíseň a oběť si vybral náhodně. Podruhé vraždil loni v dubnu. Obětí byla babička jeho kamaráda. Horčík před činem prý trávil několik nocí venku a u ženy chtěl přespat. Vloudil se k ní pod záminkou, že chce poradit, jaký dárek má koupit jejímu vnukovi. Poté seniorce řekl, že chce v bytě přespat. Žena to odmítla, a když pohrozila, že zavolá policii, Horčík do ní strčil tak, že si rozbila hlavu o rám dveří. 

Seniorka si šla umýt krev do koupelny, Horčík mezitím vběhl do kuchyně, kde vzal nůž, kterým pak ženu ubodal. Vrátil se do kuchyně, kde vykouřil cigaretu. Oběť pak svlékl, umyl a odtáhl z koupelny do kuchyně. Podle soudu se pak svlékl a vykonal pohlavní styk. V domě přespal. Ve snaze zakrýt stopy druhý den ráno pustil plynové hořáky, zapálil svíčku a odešel. Výbuchu zabránila policejní hlídka, která na prosbu dcery oběti šla seniorku zkontrolovat. V prvním případě byla podle soudu motivem loupež, ve druhém už to byl úmysl vraždit a uspokojit vlastní sexuální potřebu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi