Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zakažte Valentýna! protestovali Indové

Indové protestovali proti svátku sv. Valentýna
Indové protestovali proti svátku sv. Valentýna  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
14. února 2015
20:59

Radikální hinduisté dnes v několika indických městech protestovali proti oslavám svátku sv. Valentýna a šikanovali na ulicích nesezdané páry. Fundamentalisté ho odmítají jako „cizí svátek“, který ohrožuje indickou kulturu. Podle zpráv indických médií zadržela policie v různých městech země desítky fundamentalistů, kteří útočili na zamilované dvojice.

Členové radikálních hinduistických organizací každoročně 14. února útočí na mladé páry, které si na veřejnosti dávají najevo náklonnost, bijí je a urážejí.

V Hajdarábádu letos policie zadržela nejméně 50 příslušníků fundamentalistické skupiny Badžang Dal, kteří pálili valentinky (kartičky s vyznáním lásky). V Kanpuru najížděli členové stejného uskupení na motorkách proti zamilovaným dvojicím, zatýkání proběhlo i v Bhubanešváru, kde radikální hinduisté zaútočili na nákupní středisko.

V Dillí protestovali studenti proti hinduistické nacionalistické skupině Hindu Mahasabha, která pohrozila nuceným sňatkem všem párům, které se na den sv. Valentýna objímaly nebo si darovaly růže. Policie několik demonstrantů zadržela.

Mladí obyvatelé indických měst mají už v současnosti před uzavřením manželství často přítele nebo přítelkyni – většinou ale jen tajně. Často se zamilované dvojice skrývají v parcích nebo v anonymitě nákupních center, poznamenala agentura DPA. Oslavy svátku sv. Valentýna jsou ale v zemi stále oblíbenější, v obchodech se například objevují balónky ve tvaru srdce nebo valentýnské dárky v podobě plyšových hraček.

Zobrazit celou diskusi