Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oranžový obraz zkázy: Nad Barcelonou se vznášel toxický mrak!

Autor: shp - 
12. února 2015
14:56

Ve španělské firmě na distribuci chemických látek došlo k výbuchu, při kterém byli zraněni podle nepotvrzených zpráv tři lidé! Městečko Igualada, které leží jen kousek od Barcelony, pak zahalil oranžový toxický mrak!

Úřady okamžitě zakázaly vycházení na ulici a nařídily obyvatelům, aby zavřeli okna i dveře domů! Mrak se z Igualady rozšířil do okolních oblastí a nakonec zamořil oblast o průměru zhruba 14 km včetně částí Barcelony! Celkem bylo toxickým mrakem ohrožováno 6 městeček a zákaz byl odvolán až po 8 hodinách. Úřady přesto vyzývají důchodce a děti, aby raději nevycházeli ven.

Jedovatý mrak má na svědomí exploze, ke které došlo v tamní firmě Simar, jež distribuuje chemické prostředky. Při vykládání zboží došlo ke smísení dvou látek a došlo k následnému požáru a výbuchu. Jedna z nich měla být kyselina dusičná, která se používá k výrobě výbušnin a jejíž výpary jsou zdraví nebezpečné.

Podle prvních zpráv byli při tragédii zraněni tři lidé, jejich stav ovšem zatím není znám. Úřady se bály, aby toxický mrak nezpůsobil zdravotní potíže obyvatelům, a katalánský ministr vnitra Ramon Espadelar (51) si dokonce postěžoval: „Bohužel v oblasti zrovna nefouká vítr, a tak chvíli potrvá, než se mrak rozptýlí úplně.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi