Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policistova rodina vychovává už sedm dětí: A chtějí adoptovat další!

Autor: Jiří Nováček - 
12. února 2015
05:01

Sedm dětí vychovávají policista František Beran (46) s manželkou Simonou (41). Kromě vlastních si naposled vzali do pěstounské péče z dětského domova chlapce a dívenku. A to není vše…

„Nyní si plánujeme přibrat do péče ještě jedno malé dítě, asi chlapečka, ať mají Dominik a táta parťáka,“ hlásí maminka Simona z Veverské Bítýšky. Mimino má totiž nahradit v domě Tomáše (22), který se staví na vlastní nohy.

S rodiči tak žijí Mája (16), Kristýna (8), Dominik (5,5) a mazlíček Terezka (4). Do rodiny ovšem samozřejmě patří i František (21) a Jakub (13) z prvního manželství táty Františka.

„Děcka spolu vycházejí náramně, udržet to klubko háďat v klidu je prakticky nemožné,“ usmívá se ve vzorně naklizeném bytě paní Simona. Při péči o rodinu stačí ještě i na půl úvazku pracovat jako prodavačka. „Doma ale zapouštím kořeny u sporáku,“ přiznala.

Letos se rodinka nejvíce těší na společné výlety. Poprvé budou moci vyjet všichni – tatínek totiž pořídil speciálně upravenou devítimístnou dodávku. A proč to dělají?

„Každé dítě si zaslouží rodinu. Proč by měla děcka zůstávat v ústavech, když mohou být v pohodě u nás,“ shrnul rodinnou filozofii táta František. A na závěr. Rodina nečerpá ani korunu mimořádných podpor od státu.

Můžete pomoct i vy!

Rodině pomohl Nadační fond J&T.

Zajímá vás víc? Nebo uvažujete o přijetí dítěte do pěstounské péče?

Potřebné informace naleznete na stránkách www.hledamerodice.cz nebo vám poradí na bezplatné infolince 800 888 245.

jiznicechy ( 12. února 2015 12:27 )

Přesně - u profesionálních pěstounů nepůjde o nic jiného. Prachy. A děti? O ty půjde jako obvykle až v poslední řadě.

jiznicechy ( 12. února 2015 12:25 )

V době, kdy jste si vy brali děti, nebylo to o penězích. Podle novely zákona o sociálně právní ochraně dětí máme tady dnes profesionální pěstouny - kteří mohou mít dítě v pěstounské pěči max. 1 rok. Jejich odměna je 20.000 od doby zařazení do programu - tedy i za dobu, kdy žádné dítě v péči nemají. Četl jsem již, že mnozí oddalují dobu přijmutí dítěte s různými výmluvami - 20.000 ale dostávají. Pokud dítě přijmou, potom mají mezi 4.500 - 9.000 na úhraadu potřeb dítěte. Mezi přijmutím dalšího dítěte mají nárok na 14 denní "dovolenou". Klaus se snažil zákon vetovat, bez úspěchů. Tak o co se budeme za chvíli lišit od Norska? Stále jde jen o děti? V systému už jde o balík peněz - 800 milionů jde na školení těchto profesionálních pěstounů - 72 hodin povinného školení. V zahraničí tento způsob ještě více ohrožuje už tak ohrožené děti, které jsou mnohdy svěřovány komukoli, snižuje počet dětí do adopcí, kde by našly stabilitu, děti jsou mnohdy zbytečně odebírány z biologických rodin a umisťovány právě k profesionálním pěstounům. Některé děti tak mohou vystřídat i dvacet rodin, což je neblahé pro jejich psychiku. V Anglii se ukazují kauzy, že děti pak pěstouny nenávidí. To, že je odškodní v dospělosti, jim nepomůže, zkažené dětství jim to nevrátí. Četl jsem i o sexuálním zneužívání. A u nás to bude asi jiné, že?

oooo. ( 12. února 2015 12:18 )

bohužel povýšil sice nevím jak vypočítávají ty sumy, ale mě přechází zrak

oooo. ( 12. února 2015 12:16 )

jenže vy jste si je vzala proč? Myslím si, že peníze v tom hrály nejmenší roli...Dnešní doba, tedy od roku 2012, nahrává pouze na jednodušší výdělek a spokojenější život pro celou rodinu, přece jen peníze jdou do společné rodinné kasy. Rodina, která má sama 3-4 děti vlastní, a jeden plnohodnotný výdělek si tím pouze zabezpečí ty své děti, na které léta nic nedostávali, problém je, že 6-7 dětí by bez takovéto zaopatřovatelské "almužny" měli veliký problém nejen uživit, ale pak i nechat studovat, dnes se školy převážně platí- začíná z toho být příšerný byznys. Sice je obdivuhodné, že si někdo vezme cizí a třeba postižené dítě a musí se mu věnovat více než svým, ale to je daň za to , že do toho ten dotyčný vůbec jde, ani biologický rodič nikdy neví co z jeho dítěte jednou bude.Jinak logicky do dětí strčíte víc než dostanete, to je normální, že děti vám to jednou vrátí buď ve zlém nebo v dobrém do toho vstupuje každý dobrovolně. Jinak by si mohl pořídit třeba psa tam není co zkazit.

jiznicechy ( 12. února 2015 11:54 )

Takže to už to zase zvýšili? Jsem z levného kraje

Zobrazit celou diskusi