Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Svědectví z chaty, kolem které se prohnala lavina: Slyšeli jsme hrozný hukot!

Autor: haj, ČTK - 
11. února 2015
06:29

Děsivý zážitek prožili studenti z gymnázia Děvín. Kolem jejich chaty v Krkonoších se totiž prohnala lavina dlouhá přes jeden kilometr a široká 200 metrů, která zničila Modrý důl u Pece pod Sněžkou.

Jen o deset metrů minula lavina chatu trutnovského gymnázia Děvín. Stačilo málo a skupina studentů mohla být zasypána masou sněhu. „Seděli jsme zrovna před chatou, když jsme zároveň slyšeli hukot a viděli padat lavinu. Bylo šest minut po druhé. Utekli jsme do chaty a volali Horskou službu,“ vyprávěla skupina studentů.

„Asi dvě hodiny před pádem laviny jsme viděli stoupat nahoru jednoho snowboardistu a dvojici skialpinistů,“ dodali ještě studenti. Podle televize Nova se ale tuto trojici lidí podařilo najít u chaty Výrovka. Záchranářům řekli, že lavinu nikdo z nich neutrhl a v oblasti nikoho dalšího neviděli.

Na místě laviny zasahovalo kolem 70 členů horské služby, několik hasičů a tři členové polské horské služby, kteří přijeli se speciálním anténním vyhledávačem. Laviniště záchranáři prohledávali metr po metru i za pomocí sond.

Na místě bylo šest psů. V pátrání záchranáři pokračovali i po setmění, světla jim zajistili hasiči. Lavina spadla v nepřístupném terénu, takže se záchranáři k laviništi většinou dostávali vrtulníky. Teplota se v lokalitě pohybovala kolem nuly.

moiaza ( 11. února 2015 09:51 )

Laviny tu byly, jsou a budou. Jen lidé to ještě zcela nepochopili.

Zobrazit celou diskusi