Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řádění islamistů v Africe: V Kamerunu usmrtili přes 100 civilistů!

Útoky Boko Haram si vyžádaly už mnoho obětí a zraněných, včetně dětí.
Útoky Boko Haram si vyžádaly už mnoho obětí a zraněných, včetně dětí.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
5. února 2015
09:11

Při útoku islamistů z hnutí Boko Haram na severokamerunské město Fotokol zahynulo údajně přes 100 místních obyvatel. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na jednoho z místních představitelů, který při útoku přišel o syna.

Kamerunská armáda informovala, že při střetech přišlo o život rovněž šest vojáků a bezpečnostní složky zabily nejméně 50 islamistů. Dalších na 200 radikálů usmrtili na severovýchodě Nigérie čadští vojáci.

Proti islamistům z Boko Haram dnes bojovaly na nejméně dvou frontách tři armády s použitím pozemních jednotek i letectva. Nejnovější vojenské akce představují vůbec největší ofenzivu proti radikálům za posledních pět let, poznamenala agentura AP.

Čad se v úterý zapojil do vojenské ofenzivy proti islamistům poprvé přímo na území Nigérie. Již dříve armáda pozice radikálů na severovýchodě Nigérie bombardovala. Do přímých pozemních bojů se rozhodla zapojit mimo jiné kvůli sílícím útokům radikálů na březích Čadského jezera, o které se Čad dělí právě s Nigérií, Kamerunem a Nigerem. Boje se do dnešního rána odehrávaly na obou stranách nigerijsko-kamerunské hranice v okolí vesnic Gamboru a Fotokol, které odděluje pouze hraniční most. Oblast mají několik měsíců pod kontrolou právě radikálové z Boko Haram.

Stovky islamistů, kteří byli vyhnáni z města Gamboru, prý dnes brzy ráno překročily hranici a napadly čadská vojenská stanoviště u kamerunského Fotokolu. Armáda je odrazila, na 200 jich zabila a zároveň zničila více než desítku automobilů vybavených těžkých zbraněmi a také přes 100 motocyklů, které radikálové v bojích využívají. Do operace v Nigérii se zapojilo asi 2500 čadských vojáků.

Ještě předtím ale ozbrojenci napadli obyvatele města Fotokol. "Boko Haram se dostal do Fotokolu z Gamboru brzy ráno, zabili více než 100 lidí v mešitě, či v jejich domech. Jejich majetek zapálili," popsal jeden z místních obyvatel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi